Demà pots ser tu: Educar en la llibertat d’expressió
Òmnium Alt Urgell omple La Immaculada per reivindicar la necessitat de poder debatre a les aules
Dissabte, 2 de juny, la Sala de La Immaculada es va omplir de gom a gom en l’acte, organitzat per Òmnium Alt Urgell i emmarcat dins la campanya DEMÀ POTS SER TU, Educar en la llibertat d’expressió.
A la taula rodona, hi van participar Marcel Mauri, vicepresident l’Òmnium Cultural; Xavier Antich, filòsof i professor de la Universitat de Girona; Núria Tomàs, professora de La Salle de la Seu d’Urgell; Manel Riu, professor de l’Institut de Tremp; Josep Lluís Alcázar, professor de l’Institut del Palau de Sant Andreu de la Barca i Ramón Font, portaveu nacional del sindicat USTEC-STEs. L’acte, va ser moderat per en Jordi Fàbrega, portaveu de la Comissió de Suport a l’Escola Catalana de la Seu d’Urgell (CSECSU).
Marcel Mauri va parlar de totes les persones que són víctimes de la repressió de l’Estat i tota la xarxa de ciutadans anònims que lluiten i es mobilitzen per defensar la democràcia. Mauri, a més, va voler fer un reconeixement «als professors i a la resta de persones que des del referèndum han estat qüestionades en la seva tasca, ja siguin mestres, polítics o cantants, entre d’altres».
Per la seva banda, Xavier Antich, va explicar la campanya DEMÀ POTS SER TU, «Estem en la primera fase de la campanya, que serveix per interpel·lar la gent, que s’adonin que cadascú de nosaltres pot ser individualment víctima de la repressió». Va destacar: «El més important és poder parlar en veu alta. Aquesta és l’eina més poderosa de la campanya: les idees són molt més poderoses que les armes».
La professora de La Salle, Núria Tomàs, va parlar de la situació dels docents a la Seu d’Urgell que van ser denunciats, i com van aparèixer aquestes primeres denúncies. «Després de l’1O les escoles estaven trasbalsades. Els nens tenien neguit i ells mateixos demanaven parlar del tema i alguns professors van permetre que els nens ho debatessin. Aquí van començar les denúncies d’alguns pares».
Manel Riu, va explicar la seva denúncia per part de la fiscalia, acusat de presumpte delicte d’incitació a l’odi, i la posterior declaració al jutjat, arran d’uns comentaris a les xarxes socials on denunciava la violència policial durant l’1-O.
Josep Lluís del Alcázar, professor de l’Institut de Sant Andreu on la fiscalia va acusar a nou docents d’haver discriminat els alumnes fills de guàrdies civils després de l’1-O, opinava que «hi ha un intent de reescriure el relat del què va passar i fer creure que les víctimes són els guàrdies civils».
Ramón Font, expressava que «El professorat es comença a autocensurar i això és un gran mal per a la nostra societat. No és que no puguem parlar de política, és que hem de parlar de política. S’han de poder fer debats a classe».
Per acabar, Marcel Mauri va llegir una carta de Jordi Cuixart des de la presó, que va ser llargament aplaudida pel públic. Una copa de cava va posar el punt i final a l’acte.
Agraïm la col·laboració del Dani Prat, com a tècnic d’imatge i so, i a David Manzanera, com a fotògraf.