El guanyador rebrà 60.000 euros de premi, drets d’autor a banda
El nou Premi Sant Jordi serà el millor dotat de la literatura en català
Barcelona, 29 de maig de 2018 – El guanyador de la propera edició del premi Sant Jordi rebrà directament 60.000 euros en concepte de dotació econòmica del guardó i, a banda, els diners generats en concepte de drets d’autor. D’aquesta manera, el Premi Sant Jordi esdevé el guardó més ben dotat de la literatura en llengua catalana.
Òmnium Cultural ha decidit obrir el concurs per editar el Premi Sant Jordi a totes les editorials i n’ha renovat les bases. Les editorials poden presentar les propostes fins el 29 de juny. La proposta guanyadora es farà pública abans del 30 de juliol de juliol.
Amb la renovació del certamen, es busca potenciar la figura de l’autor i la creació literària en llengua catalana. Un altre dels objectius és dinamitzar el sector editorial: per aquest motiu, el concurs és obert i es limita a tres el nombre d’edicions consecutives que podrà encadenar la mateixa editorial. A banda, es renovarà el jurat encarregat de decidir l’obra guanyadora; un jurat integrat per cinc especialistes de prestigi i sense vinculació amb el sector editorial.
Especificitats per a les editorials
El concurs s’adreça a totes aquelles editorials o grups editorials que tinguin la seu física i fiscal als Països Catalans i publiquin regularment narrativa en llengua catalana. La guanyadora del concurs haurà de comprometre’s a coeditar, juntament amb Òmnium, l’obra guanyadora corresponent a les edicions 2018, 2019 i 2020. Els llibres editats passaran a formar part d’una col·lecció que recollirà les obres guardonades amb el Premi Sant Jordi de novel·la a partir de l’edició 2018.
Les editorials que vulguin optar a la coedició del Premi Sant Jordi els propers tres anys poden presentar propostes fins el proper 29 de juny de 2018. Un jurat examinarà les propostes rebudes i emetrà el veredicte finals abans del 30 de juliol de 2018. Cap dels membres del jurat podrà tenir vinculació laboral o interessos econòmics en el sector editorial.
Les bases del concurs per a editorials també preveuen que les novel·les guardonades a partir de l’any que ve amb el Sant Jordi tinguin una imatge gràfica pròpia que les identifiqui com a part d’una col·lecció. La primera edició haurà d’arribar a les llibreries abans del 28 de febrer i tindrà una tirada mínima de 15.000 exemplars. L’editorial haurà de garantir la possibilitat de fer-ne reimpressions així com una bona distribució dels llibres arreu dels Països Catalans.
Presentar novel·les al certamen
En paral·lel, també s’han fet públiques les bases per presentar novel·les per a l’edició del 2018. Les bases es poden consultar a la web d’Òmnium Cultural.
L’obra guanyadora la decideix un jurat independent designat per l’entitat, que també es renovarà. El guardó es lliura en el marc de la Nit de Santa Llúcia, la Festa de les Lletres Catalanes, conjuntament amb altres premis de diverses disciplines. El Premi Sant Jordi es convoca de manera ininterrompuda des de l’any 1960, quan va agafar el relleu del Premi Joanot Martorell de novel·la.
Òmnium Cultural: sempre amb la cultura
Òmnium Cultural, entitat amb més de 116.000 socis, és el titular i convocant del Premi Sant Jordi. La renovació de les bases editorials d’aquest premi literari busca també augmentar-ne el prestigi i apropar-lo a tots els actors de la creació i l’edició en llengua catalana.
Òmnium entén que els premis literaris han de ser un revulsiu per a la creació literària, l’edició i el consum en llengua catalana i ha traçat una estratègia per fer-ho realitat a mitjà termini. En aquest sentit, l’entitat ha lliurat aquest 2018 el primer Premi Òmnium Millor Novel·la en Llengua Catalana de l’Any, un guardó que reconeix l’excel·lència creativa i, alhora, l’aposta per a l’edició de literatura de qualitat. Amb 20.000 euros de premi per a l’autor i 5.000 per a la promoció del llibre, és el premi millor dotat a obra publicada en català. El guanyador de la primera edició ha estat Raül Garrigasait amb Els estranys.
Aquestes dues iniciatives -el Premi Òmnium Millor Novel·la i la renovació del Premi Sant Jordi- són els pilars d’una estratègia a mig termini amb la qual Òmnium busca enfortir el sector, incrementar els lectors i obrir portes a editorials i autors.