La llibreria Calders acull l’avantsala de l’acte de lliurament del 50è Premi d’Honor de les Lletres Catalanes a Quim Monzó
Jordi Cuixart: “L’humor del Quim i la capacitat reflexiva d’en Ramon són armes de destrucció massiva d’ignorants”
La llibreria Calders de Barcelona ha acollit aquest diumenge al migdia l’acte previ a l’acte de lliurament de’ 50è Premi d’Honor de les Lletres Catalanes d’Òmnium Cultural que tindrà lloc el 4 de juny al Palau de la Música. Ha estat una conversa entre el guardonat, l’escriptor Quim Monzó, i el periodista Ramon Besa, moderada per Clàudia Pujol, de la Junta d’Òmnium Cultural. Les paraules del president de l’entitat, Jordi Cuixart, han obert l’acte, a través d’una carta llegida pel vicepresident Marcel Mauri de los Ríos. “L’humor del Quim i la capacitat reflexiva d’en Ramon són armes de destrucció massiva d’ignorants”, ha dit Cuixart, empresonat a la presó de Soto del Real sense judici des del 16 d’octubre. Cuixart ha tornat a reivindicar la cultura com “eina de llibertat i esperit crític”. “El millor antídot contra la intolerància i el totalitarisme sempre serà la cultura”, ha assegurat.
Quim Monzó i Ramon Besa han conversat durant una hora i mitja envoltats de llibres sobretot de periodisme, però també d’altres tipus de literatura, xarxes socials i de quotidianitat. “La literatura no és només narrativa o format llibre: la literatura la trobes als diaris”, ha dit Monzó, i ha posat d’exemple autors universals com Balzac o Pío Baroja: “el columnisme és literatura sens dubte”. “Els diaris són una gran font de literatura, el problema és que a vegades els periodistes no en són conscients”, ha afegit. En aquest mateix fil, Ramon Besa ha lamentat que actualment “pots ser periodista sense treure una notícia si escrius bé i omples el buit”. “Abans llegir el diari era un acte sacre, com anar a missa o fer el vermut”, ha dit Besa, “ara si trigues més de 5 minuts a llegir un article ja no val”. Monzó, en el mateix sentit, ha critica els articles digitals que incorporen el temps de lectura sota el titular: “això em fa veure que anem pel pedregar, no s’aguanta per enlloc”. Al llarg de la conversa, tots dos, Monzó i Besa, han reivindicat “el vertigen” a l’hora d’escriure, és a dir, la rapidesa necessària per escriure una columna diària o una crònica d’un partit de futbol. “El vertigen et fa deixar de banda les collonades”, ha dit Monzó, i Besa ha afegit que hauria de ser obligatori per a qualsevol periodista treballar en una agència de notícies -“et passa la tonteria perquè no firmes res”- i també en una secció d’esports pel “vertigen que provoca tenir 90 minuts justos per escriure la crónica”. “Si perds el vertigen estàs mort”, han sentenciat.
El vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri de los Ríos, ha donat la benvinguda als assistents i a Quim Monzó i Ramon Besa, “dos referents del país”. Mauri ha recordat que la conversa a la Calders d’aquest diumenge és “l’avantsala del Premi d’Honor” ja que, d’aquí a vuit dies, “Òmnium farà entrega del seu màxim guardó”.
Quim Monzó rebrà el guardó del 50è Premi d’Honor de les Lletres Catalanes el proper dilluns 4 de juny al Palau de la Música Catalana en un acte creat expressament per a l’ocasió. El premi, instituït per Òmnium Cultural l’any 1969, és un reconeixement a la trajectòria d’una persona que, per la seva obra literària o científica escrita en llengua catalana, i per la importància i exemplaritat de la seva tasca intel·lectual, hagi contribuït de manera notable i continuada a la vida cultural dels Països Catalans.