Òmnium impulsa una Sindicatura per fiscalitzar l’aplicació de l’Amnistia

Actualitat

Xavier Antich: “Davant dels intents de boicot d’un grupuscle de la judicatura espanyola, vetllarem per la correcta aplicació de la llei, causa a causa, jutjat a jutjat”

Barcelona, 3 de juny de 2024- Òmnium Cultural ha presentat la Sindicatura per l’Amnistia, una eina impulsada per la societat civil que persegueix el triple objectiu de vetllar per la correcta aplicació de la llei d’Amnistia, denunciar públicament totes les vulneracions i obstruccions que es duguin a terme per part dels actors judicials i generar un espai d’intercanvi d’informació, documentació i estratègies entre les diverses defenses legals. “Davant dels intents de boicot d’un grupuscle de la judicatura espanyola, que actua més com a simpatitzant de l’extrema dreta que com a garant de l’estat de dret, vetllarem per la correcta aplicació de l’Amnistia, causa a causa, jutjat a jutjat”, ha assegurat el president de l’entitat, Xavier Antich. 

A través de la Sindicatura per l’Amnistia, l’equip jurídic d’Òmnium durà a terme el monitoratge de les tendències de l’aplicació de la llei. I ho farà mitjançant els contactes amb les persones represaliades, les seves defenses i els grups de suport, amb la finalitat de recollir la màxima informació, tant quantitativa com qualitativa, de l’evolució de l’aplicació de la llei i, així, generar una plataforma de denúncia pública, d’incidència política i de coordinació antirepressiva, per tal que l’Amnistia s’apliqui correctament a les més de 1.600 persones que s’hi poden acollir, un cop aprovat el text legal al Congrés dels Diputats. 

En aquest sentit, la vicepresidenta tercera d’Òmnium, Marta Garsaball, ha assegurat que “cal denunciar els possibles obstacles i manca d’imparcialitat d’alguns òrgans judicials” i per això, “la societat civil necessita òrgans fiscalitzadors que supervisin el correcte desplegament de la llei”. “Eines col·lectives com aquesta i com L’Antirepressiva, a disposició de la societat civil, que siguin transparents, que tinguin un recompte de les dades i que puguin donar recursos contra la repressió, són imprescindibles per avançar i entomar futurs atacs per part de l’Estat espanyol”, ha puntualitzat.

L’advocada Laia Serra també ha volgut fer esment a la necessitat “d’articular  un punt d’unió i de coordinació entre les defenses, grups de suport i entitats antirepressives per compartir documentació, estratègies de litigi, etc., reforçar la incidència que té la societat civil i accelerar, quan calgui, que es faci efectiva la llei”.  “Cal vetllar per  l’acompanyament i la protecció dels drets a la justícia, veritat i reparació de les persones represaliades, perquè durant tots aquests anys hem viscut de prop els efectes de la repressió i n’hem après moltes coses. La primera i més important és que per combatre-la cal que ens organitzem, més i millor”, ha dit Serra.

“La Sindicatura és una eina clau, sobretot, per fomentar l’intercanvi d’informació i fer créixer les nostres capacitats i expertesa en un àmbit que es nou jurídicament, on no hi ha jurisprudència estatal de referència i l’incertessa és molta”, ha puntualitzat Antich.

Tota la informació a https://amnistia.omnium.cat/