Carregant Esdeveniments

Festa major de la Dreta de l’Eixample – “Pompeu Fabra: jugada mestra!”

Actes i activitats

23 de maig de 2024, 19:00 - 20:00 h

Dijous 23 de maig t’esperem a l’Espai Línia (c. Girona, 52) amb l’obra Pompeu Fabra, jugada mestra!. Un monòleg sobre la figura intel·lectual, humana i política del geni ordenador de la llengua, Pompeu Fabra.

Què en sabem de Pompeu Fabra? Jugava a tennis? Feia excursions? Va viure a Bilbao? Va morir a l´exili? Pioner, precursor, tenaç, esportista, dialogant, treballador, pacient, compromès… un gran mestre. Va ser el català més important aparegut en l´últim segle, segons Josep Pla: “… de la desfeta de la Guerra Civil, només queda dempeus una obra i una figura, la figura i obra de Pompeu Fabra”.

Idea, text i interpretació: Òscar Intente

Direcció i col·laboració en el text: Maria Pla

Producció: Inútils Mots -teatre de la paraula-

Òscar Intente: actor de teatre, televisió i cinema. Els darrers treballs han estat els rols d`Othello (Cia Antonietes), Pasqual Maragall (TNC), Aula Brecht (Akadèmia, Romea), gira de més de 80 representacions de Pompeu Fabra, jugada mestra!, el recital poètic Hem escollit… A televisió, a la sèrie de TV3 La Riera ha interpretat el personatge de Santi.

Llicenciat en Art Dramàtic per l´Institut del Teatre de Barcelona, ha treballat, entre altres, a la Companyia Flotats, Teatre Nacional de Catalunya, Biblioteca Nacional de Catalunya, Teatre Lliure, i a la majoria de sales alternatives de Barcelona en temporades estables, fent gira pel territori i en fires i festivals (Temporada Alta, GREC, Tàrrega, Manacor, Málaga, Luxemburg, Buenos Aires i Montevideo). Amb directors com Oriol Broggi, Carme Portaceli, Àlex Rigola, Pep Tosar, Ariel García-Valdés, Adolfo Marsillach, Pierre Romans, Esteve Polls, Ricard Salvat, Jordi Coca, Rafel Duran, David Plana, Ferran Utzet, Oriol Tarrasón, entre altres.

Ha produït, dirigit i interpretat els espectacles Hem escollit amb textos de diferents poetes catalans. La Idea d`Europa, de George Steiner. Babar, amb música de Francis Poulenc. Léon al desert dels prínceps, adaptació lliure d’El Petit Príncep d’Antoine de Saint-Exúpery i l´espectacle clown-poètic Ca lluny, reDéu…!.

A la televisió ha participat en les sèries de TV3: La Riera, Ermessenda, Ventdelplà, KMM, Històries del Zoo, Setze dobles… A RTVE: Cuéntame. Al cinema ha participat en les pel.lícules de Ventura Pons (Any de gràcia i Un berenar a Ginebra), en l´òpera prima de Mar Coll, “Tres dies amb la família” i a “Clara no lo esperava” de Roser Aguilar.

 

Maria Pla: actriu, professora d´arts escèniques i directora. Títol Superior d´Art Dramàtic, Especialitat Interpretació, a l´Institut del Teatre de Barcelona. Ha compaginat el treball d´actriu amb la docència en matèries de Direcció de Tallers d´Interpretació, Veu parlada, i Expressió, principalment a l´Aula de Teatre de Mataró i a l´Institut del Teatre, on també va ser Cap del Departament d´Expressió i Tècnica de la Veu.

Com a actriu ha treballat al Teatre Nacional, Biblioteca de Catalunya, Mercat de les Flors, Sala Beckett, Teatro María Guerrero… amb directors com Oriol Broggi, Thomas Sauerteig, Tamzin Townsend, Esteve Polls, David Plana, Jordi Messalles i Jordi Milán a La Cubana, entre d´altres. L´any 2007 estrena el seu primer muntatge com a directora. Treballa en la traducció, adaptació, dramatúrgia, espai escènic, espai sonor i vestuari. És responsable de la direcció escènica dels VII Premis Pompeu Fabra 2018 a la Sala Petita del Teatre Nacional de Catalunya, del recital poètic de piano i veu Música Callada de Frederic Mompou, de muntatges com: Pompeu Fabra: jugada mestra! amb motiu de l´Any Fabra 2018, 36+1 a partir de poemes de Ricard Creus (que actualment també protagonitza com a actriu), Les Fúries/Aventura de Neil LaBute, Insults al públic, de Peter Handke, i Estrelles en un cel de matinada, d´Alexandre Galine (Premi Caixa de Manlleu 2008, actual BBVA).