Els germans Ferrándiz presenten un recurs perquè s’investiguin les tortures a Via Laietana

Actualitat

Irídia, Òmnium Cultural i les entitats impulsores de la campanya ‘Via Laietana 43: fem justícia, fem memòria’, han presentat un recurs d’apel·lació a l’Audiència Provincial de Barcelona pel cas de tortures als germans Pepus i Maribel Ferrándiz a la Prefectura de Via Laietana, durant el franquisme.

Les entitats impulsores de la campanya Via Laietana 43 exigeixen que s’apliqui la llei de memòria democràtica i s’acabi amb la impunitat dels crims del franquisme

Barcelona, 4 d’abril de 2024- Irídia, Òmnium Cultural i les entitats impulsores de la campanya ‘Via Laietana 43: fem justícia, fem memòria’, han presentat un recurs d’apel·lació a l’Audiència Provincial de Barcelona pel cas de tortures als germans Pepus i Maribel Ferrándiz a la Prefectura de Via Laietana, durant el franquisme. Ho fan després que el jutge del jutjat d’instrucció 3 de Barcelona, Gonzalo de Dios Hoyo, hagi rebutjat admetre a tràmit la querella que els bessons Ferrándiz van interposar el passat mes de novembre contra els agents de la Brigada Político-Social que l’any 1971 van cometre delictes de lesa humanitat mitjançant tortures.  

En aquest sentit, les entitats exigeixen que s’apliqui la llei de memòria democràtica i que s’investiguin les tortures i agressions físiques i psicològiques a les que van ser sotmesos els germans Ferrándiz durant 32 dies per part dels agents de la Brigada Político-Social. “Amb la inadmissió a tràmit d’aquesta querella, som davant una nova vulneració del dret a la justícia de les persones represaliades pel franquisme. És inacceptable que en ple segle XXI un estat pretesament democràtic es tanqui en banda a investigar i a reparar les víctimes d’una de les parts més fosques de la seva història”, asseguren les entitats impulsores de la querella. “Tot i els arxius i les inadmissions de querelles, continuarem treballant per la memòria i la justícia amb l’objectiu de trencar el model d’impunitat. Les entitats exigim que es faci efectiu, d’una vegada per totes, el dret a la justícia, la veritat, la reparació de les víctimes i les garanties de no repetició per a totes les persones represaliades”, afegeixen.

Entitats impulsores de Via Laietana 43:

Amical de Mauthausen i altres camps i de totes les víctimes del nazisme

Associació Catalana de Persones Ex Preses Polítiques del Franquisme

Ateneu Memòria Popular

Comissió de la Dignitat. 

Comissió de la Memòria Històrica – ICAB

European Observatory on Memories – EUROM

Fundació Cipriano Garcia – CCOO CAT

Irídia – Centre de Defensa de Drets Humans

Mesa de Catalunya d’Entitats Memorialistes

Òmnium Cultural