Crònica de la tercera xerrada del cicle «Barcelona en una cruïlla»

Actualitat

Hem tancat el cicle amb una xerrada de Manel Larrosa sobre la relació de Barcelona amb la resta del país. El conferenciant va condensar en una hora una anàlisi aprofundida dels problemes que presenta l’organització territorial actual de Catalunya i totes les polítiques que se’n deriven, i va apuntar algunes solucions pràctiques i la necessitat d’impulsar una nova organització territorial en regions. 

Larrosa fa temps que està estudiant aquesta qüestió i n’ha escrit molts articles. L’autor ens n’ha facilitat uns quants que poden ajudar-nos a aprofundir en el diagnòstic i possibles solucions: 

Ciutat Vella i la maledicció de la centralitat

Barcelona està sent destruïda 

Barcelona vegueria 

També podeu consultar les dades que va oferir al llarg de l’exposició a «Barcelona, capital de Catalunya», on es pot veure la comparativa entre el pes demogràfic i econòmic de certes comarques i les províncies basques, la pèrdua o guany d’habitants de Barcelona segons els districtes, la desigual inversió territorial malgrat la forta industrialització de zones com el Vallès, i la proposta de reestructuració del país en regions que responguin a la necessitat de mobilitat i interrelacions en àrees productives, i pugui resoldre els problemes actuals de governança del país.

Com a metàfora, compara el pla urbanístic de Cerdà, que és un pla d’eixos, amb el pla no reeixit de Rovira i Trias, que és un pla en corones. Cal aplicar a tot el país un pla basat en eixos, i no pas en corones, que és el que tenim ara amb Barcelona com a centre i corones que van perdent pes a mesura que se n’allunyen.