A TOTA VEU

Actualitat

Fidel a la cita anual, l’A TOTA VEU ha arribat per homenatjar les llengües compartides als nostres barris amb motiu de la commemoració DEL DIA INTERNACIONAL DE LES LLENGÜES MATERNES.

Òmnium Sants-Montjuïc, amb col·laboració amb el Secretariat de Sants-Hostafrancs i la Bordeta, la CAL i el CNL de Sants-Les Corts, ha portat a les Cotxeres un recital de poesia en què  catorze persones de parla catalana han après de la mà de persones de llengua materna diferent, la dicció i entonació de poemes d’autors autòctons diversos. 

Després d’escoltar unes paraules de benvinguda de la Muntsa Farré (Òmnium Sants-Montjuïc), la Lluïsa Erill (Secretariat) va glossar la significació de la diada. Els grups ètnics, Associació Xinesa d’Intercanvi Cultural i l’Associació d’Ucraïnesos a Catalunya “Txervona Kalyna”, es van sumar a la celebració interpretant cançons i danses típiques.

El recital va transcórrer amb respecte i admiració per les persones voluntàries que s’atrevien a recitar en idiomes gens comuns per a elles i per les persones vingudes d’arreu que explicaven, en català, què els havia motivat a escollir aquell poema i el seu significat. Després d’una intervenció de la Marta Martínez (CNL) exposant el seu punt de vista i ja al finalitzar la declamació i la desfilada de parelles, en Jordi Esteban (Junts/Xerrem) va fer palès el que acabàvem de viure: un moment molt íntim i especial per la comunió de persones que, sense importar races, parles, vestimenta, sexe, religió o color de pell, havíem sabut trobar la manera de mostrar interès, respecte i invitar i comptar amb altri.

Es va concloure la trobada recitant coralment el poema “LA LLENGUA PRÒPIA” de la Joana Raspall, dirigits per l’Eduard Reboll (Versus/Versos). El poema que en la seva última estrofa sintetitza l’esperit de la jornada:

 ”Si amb un granet d’amor / jo t’envio paraules / tu, vinguis d’allà on vinguis, / si tens cor, m’entendràs.”

El programa Versus/Versos de Sants3Ràdio es va fer eco anunciant aquest esdeveniment i dedicant-li el programa del dissabte 17 així com va ser present per cobrir la notícia. 

Volem agrair a les persones de cursos de català (CNL SANTS-Les CORTS), de grups de conversa (Junts/Xerrem -CAL-, Vincles -Òmnium-) i als acompanyants voluntaris que van fer possible sentir fins a catorze idiomes diferents