Acte d’homenatge a persones berguedanes deportades als camps de concentració nazis

Actualitat

L’Ajuntament de Berga ha acollit un acte d’homenatge a persones berguedanes deportades als camps de concentració nazis. L’acte ha comptat amb l’assistència de familiars d’aquestes persones per recordar-les i evitar que la seva memòria caigui en l’oblit.

L’esdeveniment ha comptat amb la participació de Daniel Montañà i Josep Rafart, autors del llibre ‘Sota les botes de Hitler. Berguedans als camps de concentració nazis’; Montserrat Soler, membre d’Òmnium; Ivan Sànchez, alcalde de Berga, i Rosa Rodríguez, regidora de Drets Culturals.

Els participants han coincidit en destacar la necessitat de dignificar la memòria d’aquestes persones compartint les seves històries silenciades durant anys. S’ha valorat la tasca de recerca de Montañà i Rafart a l’hora de recopilar les experiències d’una setantena de persones deportades del Berguedà.

També s’ha parlat de projectes comarcals impulsats per Òmnium Cultural com la sol·licitud de les Stolperstein, les llambordes per homenatjar les víctimes del nazisme, el treball amb l’alumnat de secundària o la col·locació de plaques d’homenatge als camps de concentració on hi va haver berguedans.

L’acte s’emmarca en la programació del cicle ‘Rescatem la Memòria, Recuperem la Dignitat’ creat l’any 2016 i que inclou diferents activitats de divulgació com rutes guiades, espectacles o presentacions que giren entorn de la recuperació i dignificació de la memòria històrica.