Òmnium Barcelonès Nord aposta per les polítiques de cohesió i escull el periodista Oriol Lladó per liderar la junta directiva a la comarca

Actualitat

La junta comarcal es renova, amb relleus en els nuclis de Santa Coloma de Gramenet i de Tiana

Xavier Antich participa en l’assemblea que valida els canvis i posa en valor l’entitat com organització potent i arrelada al territori

Òmnium Barcelonès Nord (que inclou els municipis de Badalona, Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià i Tiana) ha celebrat aquest dilluns 19 de febrer la seva assemblea general ordinària a la seu de l’entitat al carrer de la Mercè de Badalona, en la qual s’ha renovat la junta directiva, s’ha aprovat el pla de treball i el pressupost 2024. El periodista Oriol Lladó, que havia estat president de la seu entre 2001 i 2010, assumeix la presidència i agafa el relleu d’Eduardo Alessandria, a qui es va agrair la tasca i dedicació. Els nuclis locals de Santa Coloma i de Tiana també canvien de referent a la junta, amb la incorporació de Marta Vallverdú, durant molts anys professora de la Llauna i autora de Seixantisme, per Santa Coloma i de la filòloga Sandra Colomina per Tiana. 

A més de Lladó, a la junta comarcal s’incorporen també Bernat Rotger, Núria Piè i Enric Vidal, que sumen amb persones que ja eren al nucli de treball de la seu com ara Olga Vidal, que continua sent la vicepresidenta, Adrià Soler, Cesc Gil, Joan Sansa i Asun Belmonte (per Sant Adrià de Besòs) i Jordi Ballesteros, que va ser president de l’entitat.

Xavier Antich, president d’Òmnium Cultural i Gerard Pijoan i Natalia Touzón, membres de la junta nacional han assistit a la trobada. 

El President d’Òmnium Cultural, durant la seva intevenció ha senyalat: “Aquesta entitat sustenta part de la seva força en la seva continuïtat. Òmnium Cultural es crea l’any 1961 i els que estem avui, any 2024, ens sentim dignes hereus de la gent que ens ha precedit”. Afegeix “Per això és important que tu, Oriol, agafis el relleu de l’Eduardo Alessandria, que l’Eduardo agafés el relleu d’en Jordi Ballesteros i en Jordi dels qui venien abans. Com nosaltres agafem el relleu d’en Jordi Cuixart i ell de la junta de la Muriel Casals i la Muriel d’en Jordi Porta i que tots ens sentim hereus i deutors d’una història que ens obliga a ser modestos i reconèixer tota la feina feta”. I dirigint-se al president sortint i entrant de la seu del Barcelonès Nord: “Per tant, gràcies, Eduardo, per la feina feta; Oriol, moltes gràcies per assumir el repte. I us felicito perquè el pla de treball que heu aprovat avui és molt potent”. Antich va tancar l’assemblea posant en valor la implantació territorial d’Òmnium i la potència de l’entitat per ajudar a abordar els grans reptes de país. 

“Tenim encara companys amenaçats per la repressió política i el compromís és tan necessari avui com ho era el 2017”, ha apuntat Oriol Lladó en el seu discurs. “Però treballar pel país és, des d’un territori com el Barcelonès Nord, fer-ho amb projectes concrets, a peu de carrer, que responen a les necessitats d’un país divers i amb un nombre creixent de desigualtat”, ha afegit. “Volem continuar sumant lluites compartides per un l’horitzó irrenunciable de la plena llibertat”. 

Pla de treball 2024

Òmnium es proposa reforçar els projectes de cohesió i drets en el seu pla de treball 2024 a la comarca, i per fer-ho ha aprovat aquest dilluns l’impuls del projecte Vincles, que implica l’aprenentatge i l’ús col·loquial de la llengua adreçat principalment a col·lectius nouvinguts; el reimpuls de les Revoltes, experiència cultural a través de la realització de passejades urbanes; i l’organització d’una jornada oberta de treball amb les entitats i plataformes que treballen en clau social a peu de carrer. Per primera vegada, s’organitzaran activitats de l’Escola de Formació Guillem Agulló, un espai de formació teòrica i pràctica per a l’enfortiment democràtic. 

Aquesta aposta suma (i de fet, reforça) el compromís de l’entitat amb la llengua, en un any en què guanya pes la campanya Treu la llengua per l’esport, així com el projecte Sambori de dinamització cultural a les aules. La cultura, que continuarà sent un dels eixos de treball de l’entitat: el concurs Adrimots, a Sant Adrià, el premi nacional d’arts multidisciplinars Joan Armengol a Tiana, el reconeixement Singladura, que és referència a la comarca i, aquest 2024, l’organització del Festival d’arts itinerants Límbic a Santa Coloma de Gramenet, una gran oportunitat al territori.

Un altre dels projectes d’aquest 2024 té a veure amb la seu de l’entitat del carrer de la Mercè, en què es vol donar un impuls i obrir-la encara més a la ciutat.