XIV PREMIS CLIMENT FORNER

Actualitat

El passat dissabte a la tarda, es va celebrar la XIV edició dels Premis Climent Forner. Aquests premis els convoca anualment Òmnium Cultural del Berguedà i van dirigits a totes aquelles persones que han arribat al nostre país, que fan l’aprenentatge de la llengua catalana i que en fan un ús social.

Aquest any, s’han premiat 8 persones de distintes procedències i que van arribar per unes circumstàncies diferents. Elles han estat proposades per distints Ajuntaments i  entitats del Berguedà: Regidoria d’atenció social de l’Ajuntament de Gironella, Regidoria d’atenció social de l’Ajuntament de Puig-reig, Consorci per a la Normalització Lingüística i Càritas Berga.

Els premiats van ser:

DANIEL REIDYS BOLÍVAR
NADJIMU ILUKPEDJU
DIANA EMILCE VILLARRAGA PEREZ 
ABDELOUAHAB SALBI
HANANE MESSAOUIDI
FATIMA ZAHRA TSOULI
JOSÉ MANUEL VELA
AIDA EL FID

 

A destacar, el periodista berguedà, Xavi Rosiñol de TV3, va entrevistar a Shazra Javed, guardonada recentment amb el premi Pompeu Fabra. Va venir del Pakistan amb 16 anys, i va estudiar batxillerat en català, llengua que li ha permès treure’s el grau de Química i un màster. Ara, estudia Educació Social, treballa en un projecte d’inserció a la universitat de joves del barri del Raval de Barcelona, i és regidora a l’oposició a la ciutat on viu, Mollet del Vallès. Shazra va comentar que parlar en català l’ha obert portes en l’àmbit acadèmic i professional però també li han tancat, perquè hi ha entorns de socialització que són en castellà, cada vegada més, i perquè, les persones racialitzades, molts cops se’ls hi dirigeixen en castellà. Javed acabar fent un prec: “Per favor, parleu-nos en català“.