Les VII Jornades de Memòria Democràtica d’Osona i el Lluçanès estaran dedicades a les persones desaparegudes durant la Guerra Civil

Actualitat

El cap de setmana del 17 i 18 de novembre tindrà lloc la 7a edició de les jornades a Prats de Lluçanès amb gairebé una desena d’activitats.


Prats de Lluçanès acollirà la setena edició de les Jornades de Memòria Democràtica d’Osona i el Lluçanès.


A l’edició d’enguany s’ha volgut posar l’accent sobre el gran nombre de persones que van desaparèixer durant la Guerra Civil Espanyola, tant les que van lluitar en els fronts de batalla, com les víctimes civils del conflicte. Avui dia, vuitanta-quatre anys després de la guerra, encara són moltes les persones desaparegudes de les quals no es té constància ni d’on van morir ni quan. En aquesta línia, el 2004 es va obrir una fossa comuna a Prats de Lluçanès com a prova pilot per a la resta del territori. Anys després, el 2017, es van exhumar altres fosses dins el mateix municipi en el marc del Pla de fosses de la Generalitat. 


Sota el títol A la recerca dels desapareguts, divendres 17 de novembre a 2/4 de 10 del matí tindrà lloc l’acte d’obertura de les jornades 2023 que s’allargaran fins dissabte al matí amb una visita guiada a les fosses comunes de Prats de Lluçanès a càrrec d’Àngels Pujol. Enguany, les jornades també compten amb diferents conferències, la projecció d’un documental sobre la repressió franquista a Prats de Lluçanès, un espai per joves investigadors i una ruta guiada per espais de memòria de la zona.

 

 

 

 

Programa 2023

Divendres 17 de novembre

• 9.30 h Acte d’obertura

• 10.00 h Conferències: Bombers catalans morts al front d’Osona i Lluçanès, a càrrec de Marc Ferrer Murillo, historiador i bomber Cerca i excavació de fosses de la guerra civil a Prats de Lluçanès, a càrrec d’Àngels Pujol Camps, arqueòloga.

• 11.00 h Projecció del documental: Una generació de silenci. La repressió franquista a Prats de Lluçanès, presentació a càrrec de les seves autores Anna Gorchs Font i Roser Reixach Brià

• 11.30 h Pausa /cafè

• 12.00 h Espai dels joves investigadors

• 13:15 h a 14:00 h Ruta guiada a espais de memòria de Prats de Lluçanès.

 

Dissabte 18 de novembre
· 10.00 h Visita guiada a les fosses comunes de Prats de Lluçanès, a càrrec d’Àngels Pujol Camps
Lloc de trobada: Ajuntament de Prats