Òmnium estrena secció local al Voltreganès
Per Sant Antoni Abat es duia tot el bestiar a beneir. El dia del sant pròpiament dit és el 19 de gener però cada poble o ciutat tria un dels dos diumenges que hi ha al voltant segons convingui. A Sant Cugat aquest any s’ha celebrat el diumenge 23 tot i que el 16 ja hi hagué un petit acte. Els del “Quedem?” vam desafiar la temperatura gèlida que feia diumenge passat i vam quedar als Quatre Cantons per anar a veure l’inici de la processó que s’iniciava al Pla del Vinyet. Un cop vam haver repassat tots els magnífics carruatges, com aquell qui diu, vam “fer campana” i ens vam ficar a un cafè a recuperar la calor corporal mentre la comitiva es passejava per tots els carrers del poble. Quan va ser l’hora, tanmateix, diligents, vam fer via cap al darrera del monestir per veure com s’anaven beneint tots els animals que passaven per davant del capellà. Cal dir que el que més ens va divertir era veure tots els animals domèstics que també s’havien congregat allí. Gats, gossos, conills,… tots allí esperant alguna cosa sense acabar d’entendre massa bé què tot i que sí que els veies conscients que alguna n’estava passant. Flora Bacquelaine
Òmnium estrena secció local al Voltreganès.
Roda de premsa demà a 2/4 de 8 del vespre al Teatre Municipal de Sant Hipòlit
Òmnium tindrà una secció local al Voltreganès (Osona). Aquesta serà la primera secció local d’Òmnium Osona i inclourà tres municipis: Les Masies de Voltregà, Sant Hipòlit de Voltregà i Santa Cecília de Voltregà. La iniciativa va començar amb la col•laboració d’un grup de socis i simpatitzants de la zona al referèndum d’Osona Decideix (liderat per la seu d’Òmnium a Osona), i també al projecte de la Marxa dels Vigatans. Precisament és entorn a aquesta marxa de torxes commemorativa que la nova secció ha creat un projecte propi: establir un acte de commemoració als Màrtirs de la Gleva el diumenge 6 de febrer. I és que aquest fou un episodi clau durant la Guerra de Successió, tal com va explicar l’eminent historiador Antoni Pladevall en una conferència prèvia a la Marxa dels Vigatans 2010 que tingué lloc a l’Ateneu de Sant Hipòlit: “El cavaller Josep Cararac liderava un escamot d’austriacistes que foren assassinats pels borbònics entorn al Santuari de La Gleva el febrer de 1714 quan intentaven dificultar l’arribada de provisions als assetjadors de Barcelona.” Des del Voltreganès, els impulsors del projecte (actualment es compta amb 37 associats) afirmen que han vist en Òmnium “la millor eina per fer coses pel Voltreganès i el país sense intermediaris polítics”. La gent del Voltreganès Decideix ja van col•laborar també en la manifestació del 10J.
Demà dimecres 26 a 2/4 de 8, es presentarà en roda de premsa la nova secció local d’Òmnium Voltreganès al Teatre Municipal de Sant Hipòlit (La Catòlica). La presentació anirà a càrrec de Mercè Claramunt, i comptarà amb els parlaments de Jeroni Vinyet, president d’Òmnium Osona, del vicepresident d’Òmnium a nivell nacional Joan Abellà, i del vocal d’Òmnium a nivell nacional Jordi Bosch que han substituït a la presidenta Muriel Casals per qüestions d’agenda. Posteriorment a les 9 del vespre es celebrarà la Junta mensual de l’entitat, on hi estan convidats tots els associats del Voltreganès.
Aquesta és la invitació que fa arribar a tothom aquesta nova entitat voltreganesa:
La promoció de la llengua i la cultura catalanes és una qüestió prioritària per al nostre país. Des del Voltreganès també creiem que és possible treballar en favor d’aquests objectius. És per això que ens plau informar-vos de la creació d’Òmnium Voltreganès, una entitat que es constitueix com a secció local d’Òmnium Cultural. Si voleu saber qui som, què farem i com ho farem, us convidem a l’acte de presentació on donarem resposta a aquests i altres interrogants.
Per més informació:
Enllaç al facebook de la secció local del Voltreganès d’Omnium Cultural