El Ball de Dames i Vells rep el Premi El Balcó 2023 d’Òmnium Tarragonès

Actualitat

Aquest dijous a la tarda, pocs minuts abans de l’inici del pregó de la Festa Major de Santa Tecla s’ha fet entrega del Premi El Balcó 2023 a l’entitat tarragonina de cultura popular del Ball de Dames i Vells.

El president d’Òmnium Tarragonès ha transmès el motiu pel qual s’ha fet entrega del guardó a l’entitat de cultura popular. El jurat decidí remarcar la tradició del ball parlat, la primera referència del qual es remunta a l’any 1514. Van voler destacar també el seu caràcter satíric i sempre innovador, crític amb els poders establerts d’àmbit local, nacional i internacional, que utilitzant un llenguatge còmic amb girs i paraules pròpies del Camp de Tarragona, contribueix al desenvolupament de la llengua i la cultura.

En la glosa de Zacarías Henar ha destacat “Si alguna cosa defineix, històricament, el Ball de Dames i Vells és la sàtira que vol  posar en evidència, davant els ciutadans i ciutadanes, les febleses, abusos i defectes de la societat del moment, en to d’humor. I, si bé l’objectiu fonamental no és l’humor en si mateix, el Ball de Dames i Vells utilitza aquest recurs amb gran habilitat per fer-ho atractiu al gran públic amb la intenció de produir canvis i millores en el fet criticat.”

Menuda Tapias, representant del Ball de Dames i Vells ha rebut el guardó del Premi Balcó 2023 per part d’Òmnium Tarragonès i l’Ajuntament de Tarragona.