Xavier Antich: ‘Això no va d’investidura ni de legislatura; va d’un conflicte polític i de forçar l’estat a abordar-lo democràticament’

Actualitat

El president d’Òmnium adverteix que l’autodeterminació i les 1.432 persones a qui afectaria l’amnistia necessiten ‘una negociació seriosa i coordinada entre els partits independentistes’

Barcelona 11 de setembre 2023 – El president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha fet una crida als partits polítics a negociar de manera coordinada davant una oportunitat inèdita: “això no va d’investidura ni de legislatura; això va d’un conflicte polític i de forçar l’estat a abordar-lo democràticament”. “Els partits polítics tenen la responsabilitat de canalitzar políticament els grans consensos de la ciutadania de Catalunya que s’expressen en l’amnistia i l’autodeterminació”. Antich, durant el seu discurs a l’acte polític d’Òmnium per la Diada nacional de Catalunya a l’Arc de Triomf de Barcelona, ha xifrat en 1.432 persones “com a mínim” condemnades, jutjades o investigades per exercir drets fonamentals a les quals “només una llei d’amnistia pot reconèixer que els fets pels quals l’estat les criminalitza no són cap delicte”. “La lluita per aconseguir exercir el dret d’autodeterminació amb reconeixement internacional, i les 1.432 persones a qui afectaria l’amnistia, necessiten una negociació seriosa amb l’estat, i els partits polítics han de demostrar-nos que poden negociar de manera coordinada”. ”Si hi ha coincidència estratègica, que n’hi ha”, ha dit Antich, “no pot ser que la diversitat tàctica impossibiliti treballar plegats per assolir-ho”. 

A l’acte polític transversal, on hi havia més de 400 persones representants de sindicats, patronals, entitats i partits polítics, Antich ha recordat que “l’amnistia només és el primer pas perquè el nostre objectiu és l’autodeterminació” i ha recordat que “sense la mobilització permanent de la ciutadania i l’articulació organitzada de la força de la gent, no hi ha possibilitat d’assolir cap objectiu polític col·lectiu”. 

Pel que fa a les xifres de la repressió, Òmnium també ha situat en més de 4.400 el total de persones represaliades, per a les qui demana “per a totes garanties de no repetició”. Pel que fa al detall de les 1.432 persones a qui com a mínim afectaria l’amnistia, es tracta de 113 persones condemnades penalment, 17 pendents de sentència, 387 amb causa penal oberta, 880 sancionades administrativament i 35 pendents del Tribunal de Cuentas. 

L’acte polític d’enguany ha comptat amb la participació d’una àmplia representació dels Països Catalans. Des de la Catalunya Nord, passant pel País Valencià, Illes, Franja de Ponent, Andorra, fins a l’Alguer, portaveus de diverses organitzacions com Guillem Dalmau, d’Òmnium Catalunya Nord, Esteve Campus, d’Òmnium Alguer, Joan Miralles, d’Obra Cultural Balear, Teresa Cabanes, de Centre de la Cultura Catalana d’Andorra, Anna Oliver, d’Acció Cultural País Valencià i Joaquim Moncús, d’Associació Cultural Matarranya, que han reivindicat el paper de la societat civil en defensa de la llengua catalana. La música ha anat a càrrec de Borja Penalba i Maria del Mar Bonet. 

En l’acte hi ha estat present una àmplia representació sindical, social, esportiva i política del país. Encapçalats per la junta nacional i les juntes territorials d’Òmnium, s’ha comptat amb la presència del president de la Generalitat, Pere Aragonès, de representants de partits polítics (ERC, Junts, CUP, Comuns, EH Bildu, Demòcrates, Més, entre d’altres), sindicats (CCOO, UGT, Intersindical, Unió de Pagesos, USTEC), l’Assemblea Nacional Catalana, el Consell per la República, la Cambra de Comerç de Barcelona, el Futbol Club Barcelona i entitats com CIEMEN, la Taula del Tercer Sector, la Plataforma per la Llengua, ECAS, Coop57, entre molts d’altres.