La música i la poesia tornen a fluir vora el riu

Actualitat

En la segona edició del recital ‘Versos vora el riu’ que organitzen conjuntament Òmnium Berguedà i els Amics de les Colònies Industrials de l’Alt Llobregat, la música i la poesia han tornat a fluir, aquesta vegada, al Guixaró.


Davant d’un centenar d’assistents emocionats, Montserrat Butxaca, Jaume Molina, Ermínia Altarriba, Carles Cervelló, Ramon Soler, Ramona Sàez, Francesc Puig, Lídia Canals, Vicenç Zumajo, Dolors Ripoll, Eva Sànchez, Toni Gol i Xavier Gonzàlez-Costa van recitar poemes propis i d’altres autors de la nostra literatura, amb les interpretacions magistrals del violoncel·lista Pau Farré que van servir per homenatjar el 50è aniversari de la mort del mestre Pau Casals i per acabar de commoure a un públic entregat, que encara en volia més.


‘Versos vora el riu’, a part de promoure la llengua i la cultura catalanes amb un acte fresc, participatiu i dinàmic, és una oportunitat magnífica per descobrir un entorn entranyable i transcendental de la nostra història, com són les colònies industrials. Un patrimoni extraordinari, moltes vegades desconegut per a nosaltres mateixos, que cal preservar, difondre i omplir de vida perquè no es malmeti més i tothom en pugui gaudir.


L’acte, que es va obrir amb la benvinguda oficial a càrrec de Gerard Colillas, regidor de Cultura de l’Ajuntament de Casserres, que és el municipi al qual pertany el Guixaró; de Francesc Puig, en representació de l’Associació d’Amics de les Colònies de l’Alt Llobregat, i d’Ignasi Montagut, president d’Òmnium Berguedà, va servir per recordar la importància de mantenir el català sempre com a idioma vehicular, fins i tot quan ens dirigim a persones que no són originàries de casa nostra, i per fer un crit unànime contra la censura a les arts que està aflorant aquestes darreres setmanes i que amenaça de tornar-nos als moments més foscos de la nostra història recent.


Si no hi ha res que ho impedeixi, ‘Versos vora el riu’ tornarà l’estiu que ve en una altra colònia de la comarca. Fins aleshores, pots gaudir de l’edició d’aquest darrer dissabte en el vídeo complet de l’acte que t’oferim a continuació.