Les recomanacions del club de lectura per a l’estiu de 2023

Actualitat

Des del Club de lectura d’Òmnium Eixample us fem arribar les lectures recomanades per aquest estiu:

  • FORTUNA, d’Hernan Díaz, Edicions del Periscopi, traducció de Josefina Caball.
    A la Nova York de principis del segle XX, tothom coneix en Benjamin i l’Helen Rask. El llibre ens parla de classes socials, de capitalisme i de cobdícia, alhora que la dècada dels aparentment feliços anys vint arriba a la fi. Una novel·la que acompanya el lector en la recerca de la veritat i ens mostra que el poder manipula els fets i en refà la narrativa segons el seu interès.

  • LA TRENA DE LA MEVA ÀVIA, d’Alina Bronsky, Editorial Les Hores, traducció de Ramon Farrés.
    La família d’en Max viu en un pis per a refugiats a Alemanya. L’àvia és una matriarca russa, aterridora i tossuda, que imposa les seves normes amb mà de ferro. L’autora ens explica, amb el seu humor poètic i satíric, ple de tendresa, una història sobre les disfuncions familiars en què ens demostra com les accions motivades per la tristesa poden afectar els nostres éssers estimats.

  • QUATRE-CENTES CATORZE, de Jordi Roig, Stonberg Editorial.
    En aquest llibre en Jordi Roig ens introdueix en la lectura fent-nos un aclariment: “D’alguna manera he volgut que les lletres i els números es relacionin íntimament. Tot plegat, un compendi indefinit d’idees esbojarrades o absurdes amb el propòsit d’entretenir. Al final, tot quadra.” Un llibre que es pot llegir per parts, seguit o començar al final. Un joc on el poeta acostumat a comptar síl·labes, ho porta a l’extrem auto imposant-se unes regles impossibles i que convida al lector a descobrir-les.

  • TRES ANYS, d’Anton Txékhov, Editorial Cal Carré, traducció d’Arnau Baris.
    Tres anys comença allà on tantes històries acaben. La Iúlia Serguéievna accepta casar-se amb el Làptev, un home ric, lleig i baixet que l’estima. Passa el temps. Ningú no és feliç del tot, ningú està trist del tot i les raons que els mouen a actuar sovint són incompatibles amb les dels altres.

  • KENNEDYANA, de Vicenç Pagès Jordà, Editorial Folch&Folch.
    Les vicissituds de la família Kennedy són el millor guió imaginable. Arriben als Estats Units fugint de la fam a Irlanda i en quatre generacions arriben a la presidència del país. De sobte, JFK és assassinat a trets. Som en una superproducció que recull els temes de fons que ens fascinen des de la guerra de Troia: l’amor i la mort, la bellesa i la violència, el poder i la pàtria. La protagonitzen assassins obscurs, hereves calculadores, generals ambiciosos, mercenaris cubans, milionaris grecs, espies soviètics, mafiosos i cantants. Vicenç Pagès Jordà ens guia en unes vides que superen qualsevol ficció.

  • EUFÒRIA, d’Elin Cullhed, Editorial Les Hores, traducció de Meritxell Salvany.
    Eufòria és una ficció sobre l’últim any de vida de Sylvia Plath, un retrat autèntic d’una ment brillant que lluita contra el món i contra ella mateixa. Cullhed es va obsessionar per la vida i l’obra de Sylvia Plath quan es va trobar en una situació similar a la seva: mare de nens petits, esposa d’un altre escriptor, lluitant per trobar espai i temps per a la seva pròpia feina.

  • ELS MEUS DIES A LA LLIBRERIA MORISAKI, de Satoshi Yagisawa, Editorial Navona, traducció de Jordi Mas.
    Perduda enmig de Jinbo-cho, el barri de les llibreries i editorials de Tòquio, hi ha la petita llibreria Morisaki, que ha estat regentada per la família de Tatako durant tres generacions. És el regne de Satoru, l’oncle excèntric de Tatako, que dedica la vida als llibres i a Morisaki. L’oferta del seu oncle, que necessita ajuda a la llibreria, no pot arribar en un moment millor per a Tatako per a capgirar completament la seva vida. De sobte, viu envoltada de llibres i discuteix amb entusiasme sobre literatura, alhora que descobreix una nova passió.

  • 250 QUILÒMETRES, de Víctor Panicello, Editorial Estrella Polar.
    Aquest llibre és fruit d’una experiència de creació col·lectiva, entre Víctor Panicello – autor de vàries obres de narrativa juvenil – i un grup de nois i noies que formen el Consell de Joves de l’Hospital de Sant Joan de Deu. A través dels ulls d’en Quim, el protagonista d’aquest viatge, els autors miren de fer arribar als lectors les vivències i els sentiments als que s’han hagut d’afrontar. Les pors, els mals moments, però també les alegries, l’amistat i l’amor, es presenten directament, sense intermediaris, a través dels escrits del joves que les han viscut.

T’esperem al setembre al club de lectura!