El menjador comunitari de l’Ateneu Popular La Sèquia, adjudicatari del projecte Lliures d’acció social

Actualitat

A l’edició d’enguany s’hi han presentat una cinquantena de propostes d’arreu del país, sis de les quals han estat seleccionades per rebre suport tècnic i econòmic

El menjador comunitari de l’Ateneu Popular La Sèquia, de Manresa, ha estat un dels projectes adjudicataris de la convocatòria d’enguany del projecte Lliures. Un projecte impulsat per Coop D57, les Entitats Catalanes d’Acció Social – ECAS i Òmnium Cultural.

De les cinquanta-quatre propostes rebudes han estat sis les que, durant un any, rebran el suport del projecte Lliures, un suport que va més enllà del merament econòmic. Al projecte seleccionat de Manresa s’hi destinaran 22.500 euros amb l’objectiu de crear un espai per “cobrir les necessitats alimentàries de la població en situació de vulnerabilitat, des de l’acció col·lectiva i l’autoorganització com a alternativa a l’assistencialisme”.

Les altres cinc propostes guanyadores són ‘El Casal, un espai amb vida’, de la cooperativa Alba Jussà, un casal per teixir vincles comunitaris a Tremp; ‘Cuina comunitària de Ca l’Isidret’, de la Taula Eix Pere IV, una cuina i un menjador comunitari al barri del Poblenou de Barcelona; ‘Els drets en ruta’, de l’Associació Fruita amb justícia social, un punt mòbil d’assessorament laboral per als temporers agrícoles de Ponent que recorrerà les comarques del Segrià, la Noguera i l’Urgell; ‘Projecte Ambtu’, de les associacions Quilòmetre Zero i Grow Walking, una mentoria social per acompanyar joves extutelats de les Terres de l’Ebre en el seu pas a la vida adulta, i la nova col·lecció de roba sostenible de Top Manta, la cooperativa sorgida de l’autoorganització del col·lectiu de manters de Barcelona.

Els comitès organitzatius del Lliures, formats per professionals del sector social, molts d’ells representants de les tres entitats impulsores del projecte, han estat els encarregats de vetllar pel compliment dels criteris recollits a les bases i de distribuir el total de 120.000 euros aportats per la base social de Lliures.

De la cinquantena de propostes rebudes en aquesta edició, se’n desprèn un augment de la urgència per cobrir les necessitats més bàsiques i, alhora, una tendència a allunyar-se de l’assistencialisme per abordar-les des d’enfocaments comunitaris que impliquin les persones afectades des de l’autoorganització, l’arrelament i l’enxarxament territorial, el suport mutu i la participació.

 

La Xarxa de Suport Mutu de Manresa, el primer Lliures de la comarca

No és la primera vegada que un projecte del Bages és adjudicatari del Lliures. En l’edició de l’any 2020, la Xarxa de suport mutu de Manresa va ser un dels guanyadors del Lliures, un projecte que va néixer amb la crisi social i econòmica causada per la pandèmia del coronavirus i que tenia l’objectiu de coordinar i organitzar diversos grups de suport social als barris.

A la convocatòria de l’any 2021 s’hi van presentar tres projectes del Bages, tot i que cap d’ells en fou adjudicatari. Per una banda, la Fundació Privada Santa Maria de Comabella va presentar un projecte que donava cobertura a les necessitats bàsiques i promocionava l’autonomia de persones vulnerables; la Fundació Ampans va presentar un projecte d’ajuts econòmics per garantir la salut bucodental de persones en situació de vulnerabilitat socioeconòmica; i l’Associació de Veïns i Veïnes del barri de les Escodines va presentar un projecte d’Horts Urbans Ecològics Comunitaris.

 

11 de juliol, un dia per conèixer i celebrar els projectes

El proper dimarts 11 de juliol, a partir de les 19 h, a l’espai cultural cooperatiu La Comunal del barri de Sants de Barcelona, se celebrarà un acte on els projectes del Lliures explicaran en detall les accions que desenvoluparan. A l’acte també hi assistiran representants de les tres entitats impulsores del projecte. Conduirà l’acte Gemma Garcia Fàbrega, periodista de la Directa.

L’ocasió permetrà, també, conèixer l’activitat dels projectes d’edicions anteriors i comprar els seus productes, picar alguna cosa que prepararà La Deskomunal, el restaurant cooperatiu de l’espai, i passar una bona estona amb humor i música: un monòleg a càrrec de Març Llinàs i una sessió de música llatina de la mà de La Niña Mai. L’accés és gratuït i és necessària la inscripció prèvia en aquest enllaç.