La Catalunya del Nord, a debat a ‘Els dijous…’

Actualitat

,,,

El primer ‘Dijous de l’Òmnium’ d’aquest mes de novembre acabat d’estrenar va començar ahir amb la presentació del documental ‘350 anys del Tractat dels Pirineus’, un audiovisual d’aproximadament mitja hora de durada coproduït per l’Institut d’Estudis Ceretans i Òmnium Cultural. Amb el format de reportatge divulgatiu, el DVD relata els fets que van segellar el final d’una guerra, així com el pas de les comarques del Conflent, el Vallespir, part de la Cerdanya i el Rosselló a mans de França ara fa exactament 351 anys.

L’activitat, que va comptar amb la presència del director del documental i professor d’Història Moderna de la UB, Àngel Casals, i amb la sociòloga i membre d’Òmnium Marta Rovira, va començar amb una breu presentació dels ponents, a la qual va seguir la projecció del documental. Finalment, es va iniciar un torn obert de preguntes per part del públic assistent.

En aquest darrer apartat, hi va haver intervencions i demandes molt diverses, la majoria relacionades amb l’actualitat i la forma en què es viu avui la catalanitat a la Catalunya del Nord. "La idea de Països Catalans pràcticament ningú no la defensa, allà", va dir en aquest sentit Àngel Casals, tot afegint-hi que "el que sí que hi ha, en un sector de la població, és la idea de Catalunya: aquí som el "sud", els "catalans d’allà abaix", que en diuen". A més, en paraules de l’historiador, "per a ells l’idioma no és un fet irrenunciable de la catalanitat, i això fa que sovint a nosaltres ens sigui difícil d’entendre la seva forma de pensar".