Passeig literari pels Països Catalans

Actualitat

Enguany, sense sortir de Sants, hem fet un Passeig literari pels Països Catalans. 

De la mà de la Remei Romanos, primer, i després conduïdes pel Rafel Casas, hi hem viatjat podent sentir els diversos accents de la nostra llengua. A partir d’una ampla tipologia de narrativa i d’un títol proposat, hem conegut més a fons l’obra i vida d’autors i autores del Principat, del País Valencià, de les Illes Balears i de la Catalunya Nord.

El curs, que s’ha realitzat mensualment a La Lleialtat Santsenca, s’ha iniciat amb una trama d’amors i desamors amb la Melalcor de la Flàvia Company. S’ha conegut la infantesa i primera joventut d’en Joan Margarit a través de Per tenir una casa s’ha de guanyar una guerra. Després, s’ha sacsejat amb un intens drama rural que posa a prova la naturalesa humana a les Terres mortes de la Núria Bendicho. Per recuperar-nos, hem sabut per què Butxana ha penjat els guants i acompanyades d’en Ferran Torrent ens hem capbussat en la València fosca. A continuació, Mediterrània enllà, hem trepitjat la solitària Illa de Flaubert d’en Miquel Àngel Riera. Més, únicament canviant d’illes, la Carme Riera ens ha donat uns relats eròtics continguts a Epitelis tendríssims. Amb la primavera, abril ens ha portat un homenatge a la literatura mitjançant una Espiral plena de reflexions als contes d’en Manuel Baixauli. Més tard, les primeres i tímides pluges de maig han amarat d’aventura el grup. Gràcies a la mestria d’en Joan-Lluís Lluís, hem desitjat acompanyar la Junil en el seu relat llibertari a les terres dels bàrbars.

Com a cirereta, l’activitat s’ha clos amb el darrer títol de l’Eva Baltasar, la qual ha acompanyat una jove de ciutat que, a Mamut, intenta portar a terme el desig de gestar a un entorn rural solitari. Completant així, la seva trilogia amb un altre títol ben curt, però impactant.