Presentació del llibre dels 50 anys

Actualitat

El divendres, 9 de juny a les 19 h al Centre Cívic de Ferreries (Tortosa) farem la presentació del llibre dels cinquanta anys.

Serà una conversa entre Andreu Caralt (autor), Dolors Roó (presidenta d’Òmnium Terres de l’Ebre) i Oriol Gracià (periodista). En acabar, hi haurà aperitiu per a tots els assistents.

El llibre que es presentarà recull els primers cinquanta anys de vida de la delegació ebrenca d’Òmnium Cultural. Una història iniciada sota la llosa de la repressió franquista que, malgrat això, s’obrí camí gràcies a l’impuls d’un grup de joves catalanistes que anhelaven democràcia i llibertat. L’obra reconstrueix la intensa etapa de formació i creixement de la delegació d’ençà del seu naixement el setembre del 1971 gràcies a documentació inèdita i el testimoni privilegiat del gruix dels protagonistes. L’impuls de la cultura catalana, l’ensenyament de la llengua del nostre país i la reivindicació de les Terres de l’Ebre com a territori amb identitat pròpia esmerçaren molts esforços.

La celebració de la Nit de Santa Llúcia a Tortosa l’any 1982 culminà aquest període. Després d’una etapa de declivi fins a la desaparició durant uns anys, amb l’inici del nou segle la delegació va ressorgir fins a convertir-se a partir de 2010 en un actor imprescindible a escala territorial en la lluita per la independència de Catalunya. Un procés culminat amb la celebració del referèndum de l’1 d’octubre, castigat amb repressió.