La Mostra Sambori 2023 aplega un centenar d’infants i famílies al Lluçanès
Els jardins de la Farmàcia Vella de Prats de Lluçanès van acollir l’acte de reconeixement a les escoles i el visionament dels projectes participants
Quan passaven alguns minuts de les 6 de la tarda les notes de la guitarra de la cantautora lluçanenca Mar Pujol van marcar l’inici de la Mostra Sambori 2023 d’Osona i el Lluçanès, uns segons més tard, el tàndem còmic format per Jordi Freixa i Maria Ballús també pujava a l’escenari dels jardins de la Farmàcia Vella de Prats amb un guió histriònic que va fer somriure al centenar de persones que ocupaven les cadires del públic. Els tres artistes van repassar les creacions audiovisuals presentades enguany pels centres educatius i van reconèixer la tasca de docents i alumnes.
El projecte Llegendes musicades del Lluçanès va tenir un pes especial, ja que la majoria d’assistents a la festa eren de la zona. A banda d’aquest gran projecte interdisciplinari, també hi va haver un moment per reconèixer la tasca de les escoles osonenques, d’una banda, l’alumnat de 5è de primària de l’escola Bellpuig de Sant Julià de Vilatorta i el seu projecte Què ens fa sentir bé?, un mural col·lectiu en forma d’intervenció fotogràfica visual i sonora mitjançant l’experiència d’un procés artístic i de benestar vinculat als 17 objectius de desenvolupament sostenible (ODS). Per altra banda, l’alumnat de 2n de secundària de l’Institut Escola Carles Capdevila, de Balenyà, que va presentar un videoclip d’un rap titulat Vull tornar.
Abans d’acabar l’acte, des de la junta territorial d’Òmnium Osona – Lluçanès va fer entrega d’un obsequi al personal docent, a qui va convidar a pujar a l’escenari. També va ser en aquest moment quan es va fer una menció especial a Mar Pujol, dinamitzadora del projecte al Lluçanès, i a Rosa Rodríguez, directora de l’Escola de Música i Arts del Lluçanès.
A 2/4 de 8 del vespre va entomar la batuta de l’acte Blú, un grup de versions format, precisament, a Escola de Música i Arts del Lluçanès. La banda va fer un repertori de poc més d’una hora i va ser encarregada de posar el punt final a la mostra, una mostra que vol fomentar l’emancipació cultural, el sentiment de pertinença comunitari i l’ús de la llengua catalana a partir del recull i la posada en valor de propostes audiovisuals, teatrals, literàries i/o plàstiques de creació i autoria col·lectives a l’aula d’escoles i instituts de Catalunya, defensant la cultura com una eina de transformació social generadora d’oportunitats educatives.
Dos projectes d’Osona i el Lluçanès mencionats a la Mostra Nacional
A banda de la mostra a Prats de Lluçanès, el divendres 19 de maig va tenir lloc la Festa Sambori, que va servir de colofó, una mostra que pren especial importància ja que dos dels projectes dels centres d’Osona i el Lluçanès han tingut una menció especial: Les llegendes musicades del Lluçanès i el rap dels alumnes de l’IE Carles Capdevila Vull Tornar.
En total 11.000 alumnes de primària, secundària, batxillerat i cicles formatius de 156 centres educatius de 97 municipis d’arreu dels Països Catalans, han presentat 273 obres d’autoria col·lectiva i en llengua catalana, produïda durant aquest curs escolar. A la festa també hi haurà tallers de circ, de teatre, d’audiovisuals, d’il·lustració, de graffiti, de música i literaris, tot amanit amb animació ambulant i música. A la cloenda, hi haurà el reconeixement de les obres mencionades.