Anna Piella Cros, homenatjada 2023 d’Òmnium Osona – Lluçanès

Actualitat

Nascuda a Manlleu el 1949, Piella és Llicenciada en Filologia Romànica, especialitat Hispàniques.

Passaven pocs minuts de les 11 del matí quan el nom d’Anna Piella va sonar pels altaveus de l’escenari habilitat a l’Ermita de Sant Sebastià el passat diumenge dins l’acte de commemoració del Pacte dels Vigatans. Anna Piella va prendre el relleu de Toni Anguera (Xato), convertint-se així en la 21a persona homenatjada per l’entitat. 

La primera acció com a homenatjada 2023 va ser, precisament, l’ofrena floral al monòlit commemoratiu i l’encesa de la Flama del Pacte dels Vigatans que des del passat diumenge ja crema i s’espera que arribi a la ciutat de Vic durant la Marxa dels Vigatans la vigília de la diada nacional de Catalunya. 


Amb una sòlida formació intel·lectual, Piella és una gran lectora, hàbil escriptora i ha dedicat gran part de la seva vida a l’ensenyament, en concret en l’àrea lingüística. També ha tingut càrrecs diversos, essent durant alguns anys directora de l’Institut Antoni Pous de Manlleu. Anna Piella és i ha estat una activista sociocultural. Des de ben jove, ja es va involucrar en moviments propis del país com l’escoltisme, essent una de les iniciadores a Manlleu. A la dècada dels anys setanta, Piella també va ser impulsora del moviment feminista a casa nostra així com una activista per llibertat política, d’expressió i de reunió. Acabada la carrera va passar uns anys a la ciutat francesa de Metz com a professora-lectora de castellà d’on va tornar amb un excel·lent nivell de francès.


Vinculada en diversos moviments populars, ha ensenyat a escriure i llegir a persones nouvingudes, ha organitzat grups de lectura a la biblioteca i pertany al grup organitzador de “conferències per a la gent gran”.  


Una persona compromesa amb el país, la seva llengua i cultura, avançada en el seu temps, coneixedora de la ciutat de Manlleu, del seu teixit associatiu i sobretot, de la seva gent en tota la seva complexitat.