Òmnium Cultural Baix Camp fa donació al Museu del material editat per Reus Decideix per a la consulta sobiranista del 25 d’Abril.

Actualitat

,,,

Òmnium Cultural Baix Camp ha cedit al Museu d’Art i Història de Reus un total de 7 objectes pertanyents a la desapareguda Plataforma Reus Decideix, organisme que durant  2009 i 2010 va encarregar-se d’organitzar a la ciutat la consulta sobre la independència que va tenir lloc el 25 d’abril de  2010.

Òmnium Baix Camp va recollir aquests materials rere la dissolució de la Plataforma Reus Decideix, impulsora de la consulta al municipi. D’acord amb els criteris de l’autodissolta, plataforma ciutadana i amb la voluntat que aquests  testimonis de la nostra història recent siguin preservats com a objectes d’interès històric, Òmnium Cultural Baix Camp va iniciar els tràmits per tal que les el Museu  i l’Arxiu Municipal rebessin en donació el recull  en els seus fons.

Aquest  acord complerta el procés de  recuperació d’elements de la nostra història més recent iniciat fa uns mesos amb la donació, per part d’Òmnium Cultural Baix Camp, de  documentació procedent de la Plataforma Reus Decideix a l’Arxiu Municipal de Reus, que atresorarà aquest fons en les instal·lacions recentment inaugurades.

La signatura de la donació a càrrec del president d’Òmnium Cultural Baix Camp, Biel Ferrer, i de la directora de l’Institut Municipal de Museus de Reus (l’ IMMR), Sra. Empar Pont, s’ha escenificat en la trobada entre els dos càrrecs en que han parlat sobre la importància històrica d’aquest esdeveniment.

Biel Ferrer, president d’Òmnium Cultural Baix Camp ha explicat els motius que han portat a incorporar aquesta peça al museu: "La Plataforma Reus Decideix, de la qual va ser impulsor Òmnium Baix Camp, va fer història en fer realitat la consulta popular sobre la independència de la nació catalana el 25 d’abril de 2010. Per això la conseqüència lògica, des del punt de vista històric, era dipositar aquests materials al Museu d’Història de la ciutat de Reus.”

El president de l’entitat considera que la conseqüència política de les consultes  es va veure a la manifestació del 10 de juliol de 2010 a Barcelona, amb el lema "Som una nació. Nosaltres decidim": “Necessitem exercir el nostre legítim dret de l’autodeterminació, que està per damunt de textos i de tribunals constitucionals, per  decidir, amb arguments sòlids com l’espoli fiscal, el menyspreu a les nostres institucions i la desprotecció de nostra llengua i  la nostra cultura, que la sobirania plena és, ara mateix, l’opció més raonable i assenyada per garantir el nostre futur com a nació.", ha declarat el Sr Ferrer.

El lliurament inclou els principals materials de difusió de la manifestació, que es resumeixen en: 5 pancartes de models i mides diferents, una de les armilles que lluïren els voluntaris durant la campanya i un exemplar dels cartells en paper editats. Restarà al museu un exemplar de cada per il·lustrar la participació de més de 13000 reusencs, que es va aconseguir  amb el suport d’una norantena d’entitats i més de vuitanta personalitats reusenques que van donat suport a la plataforma i que va  tenir com a resultat un 90,26% de vots favorables a la independència de Catalunya.