El compromís de públic, artistes i personalitats marquen la Festa per la Llibertat 2010

Actualitat

El passat matí de l’Onze de setembre es va dur a terme davant del monòlit dedicat a Rafael Casanova la tradicional ofrena floral conjunta promoguda per Òmnium Cultural de Mataró, que enguany ha reunit seixanta-una entitats mataronines.

Barcelona. 12/09/2010. Un any més, Òmnium Cultural ha portat el pes dels actes de celebració de l’Onze de Setembre a la capital catalana. La Festa per la Llibertat, que arriba enguany a la seva onzena edició, respirava l’esperit de la multitudinària manifestació del 10 de juliol, el lema de la qual “Som una nació. Nosaltres decidim” va repetir-se al llarg de tota la jornada.

Es calcula que unes 50.000 persones van passar pel Passeig de Lluís Companys de Barcelona durant els actes del dia: activitats infantils, dinar popular i punt de venda i informació al centre del passeig. A aquesta xifra s’hi sumen els 25.000 assistents al concert de al Festa per la Llibertat, un acte ja emblemàtic al qual assisteixen joves d’arreu del país.

Així, després de la manifestació de la Diada –on també hi van assistir representants d’Òmnium en suport a les entitats que la convoquen- va començar l’actuació d’At Versaris i Asstrio, seguida de la d’Els Pets. La veterana formació de Constantí, va portar moment àlgids amb el seu reparatori de clàssics i les inèdites col•laboracions amb altres artistes (Ivette Nadal, el grup Rosa Luxemburg i El Fill del Mestre). La darrera col•laboració amb els Amics de les Arts ja deixar entreveure entre el públic el gran nombre de fans d’aquesta formació que minuts més tard sentien entusiasmats el seu exitós directe.

A les 21h, membres de la Junta Directiva nacional llegien el manifest d’Òmnium amb motiu de la Diada i deixaven clar la voluntat del poble català a decidir el seu futur. El manifest el signava Òmnium i es llegia en veu de les més de 200 entitats adherides.

Per tal de remarcar el caràcter especial d’aquesta Diada, diverses personalitats del món social i cultural van donar suport als actes d’Òmnium i van parlar del caràcter reivindicatiu d’un jornada marcada inevitablement per la manifestació del 10 de juliol i les imminents eleccions catalanes. Al llarg de la nit van passar per la zona habilitada a la premsa cares conegudes com Feliu Ventura, Jaume Cabré, Salvador Cardús, Joel Joan, Anna Saun, Arcadi Oliveras o Josep Maria Terricabras i feien el seu posicionament sobre la situació que està vivint el país.

Jaume Cabré s’hi referia dient que “és una diada diferent, més alegre, més optimista. Hi va haver dos punts d’inflexió, la consulta sobre la independència a Arenys de Munt i la Manifestació del 10 de Juliol. La societat civil demana el dret a poder votar si es vol, o no, la independència, el problema és que els partits polítics potser no sabran canalitzar aquesta demanda i faltarà lideratge”. Joel Joan també es referia a la manifestació dient que: “La manifestació del 10 de juliol és il•lusionant. Marca una època. És el primer dia de la independència.”

Els artistes feien visible també el seu compromís: “La independència s’ha d’agafar, no s’ha de demanar permís” concloïa Lluís Gavalda, cantant de Els Pets.

D’altres personalitats que durant el matí van voler saludar la Junta d’Òmnium i donar-los el seu suport són l’historiador Joan B. Culla, el secretaria general d’UGT Josep Maria Álvarez, l’editor Ernest Folch i representants polítics com el President del Parlament, Ernest Benach; el conseller de Cultura Joan Manuel Tresserras i Dolors Camats, Joan Herrera i Raül Romeva com a representants d’ICV.

Durant el matí, petits i grans van poder participar a diferents jocs i proves, entre les quals destacava una petita reproducció de la manifestació on cadascú hi afegia el seu alter-ego. El dinar popular que va aplegar 800 persones va acabar amb l’actuació de Quim Vila i Eutanàsia Col·lectiva.

Ja a la nit Muriel Casals tancava la jornada dient que “una vegada més hem demostrat que som un poble festiu, reivindicatiu i participatiu. Ara cal que es demostri aquesta participació a les properes eleccions, s’ha d’anar a votar”.