Triquell, Lildami, Marina Herlop, Da Souza i una trentena més d’artistes actuaran gratis al Límbic d’Òmnium el 5 i 6 de maig a Sitges

Actualitat

Antich: ‘El Límbic és la fusió perfecta entre llengua, territori i la màxima expressió de la creació contemporània en català’

Sitges, 15 de març 2023.- “El Límbic és la fusió perfecta entre llengua, territori i la màxima expressió de la creació contemporània en català”, ha assegurat Xavier Antich, president d’Òmnium Cultural, durant la presentació del cartell de la segona edició d’aquest festival itinerant de creació contemporània organitzat per l’entitat i que se celebrarà a Sitges el 5 i 6 de maig. “La programació del Límbic reuneix els creadors més destacats, arriscats i trencadors de l’escena contemporània del país”, ha destacat Antich, que també ha volgut afegir: “Durant dues tardes i dues nits, unim una trentena de creadors joves amb propostes que volen fer-nos experimentar, reflexionar i ser crítics a través de la cultura en català”

“Volem trencar les barreres amb què molta gent es troba per accedir a la cultura. Per això el Límbic és 100% gratuït, 100% itinerant i 100% en català”, ha explicat el president de l’entitat, que també ha subratllat que els joves seran els protagonistes del festival com a públic, però també dalt dels escenaris: “Els joves són creadors i creadores amb obra pròpia: el Límbic vol ser un espai per a difondre-la”

Xavier Antich ho ha exposat acompanyat de la comunicadora Laura Grau, que ha entrevistat a alguns dels artistes que participaran en aquesta edició del Límbic, com el cantant Triquell, l’humorista Oyirum, la cupletista Glòria Ribera o el col·lectiu local, Les Veïnes. A més, Aurora Carbonell, alcaldessa de Sitges, també present, ha posat en valor “l’ADN cultural de la ciutat”: “ens hem esforçat molt per democratitzar la cultura, per garantir aquest dret a la cultura a tothom; el Límbic és una expressió perquè aquest festival de la promoció de la cultura catalana s’ensenyi al món”.

Una programació d’alta volada

Al festival s’hi podran veure propostes que van des dels humoristes Marc Sarrats i Oye Sherman, que omplen teatres cada setmana amb els seus monòlegs, passant per la promesa de la dansa experimental, Mabel Olea, o la Premi Nacional de Cultura i coreògrafa Núria Guiu, fins a la jove pianista Marina Herlop, que ha rebut mostres d’admiració de, fins i tot, Björk. També la jove companyia Col·lectiu Desasosiego, que mostrarà l’obra Un segundo bajo a arena, basada en Lorca i guanyadora del premi Moritz 2022 de la Fira Tàrrega. 

El festival també recull una gran mostra que fa visible la qualitat i la diversitat de la música en català feta i escoltada pels joves, amb noms com Renaldo&Clara, Lildami i Triquell, que estrenen disc, o els mallorquins Da Souza, entre d’altres. Malgrat aquest dimecres s’ha desvetllat la major part del cartell de la segona edició  del Límbic, les properes setmanes s’anunciaran noves incorporacions molt conegudes pel gran públic.

A més, el Límbic té el propòsit de ser un festival que provoqui creacions originals i produccions pròpies, com ho farà la inauguració de la cupletista, Glòria Ribera. També vol fomentar la trobada entre artistes que no han treballat mai junts, tal com farà el recital de poesia i música electrònica de Maguette Dieng, Carles Rebassa i Laia Carbonell. I ser motor de certs desplaçaments lingüístics com el de l’Oyirum, que farà en català un dels seus monòlegs feministes i anticapacitistes. Com a novetat, el Límbic comptarà amb l’especial Tardeo, el podcast de Ràdio Primavera Sound que Andrea Gumes farà en directe amb entrevistes a Quim Carandell (La Ludwig Band), Ikram Bouloum i Clara Peya.