Òmnium Anoia premia Valentí Miserachs i les coordinadores de les consultes independentistes

Actualitat

El títol complet de l’obra és Pensar històricament els Països Catalans. La historiografia i el projecte nacional dels Països Catalans (1960-1985).

La delegació anoienca d’Òmnium Cultural lliurarà el divendres 10 de setembre a 2/4 de 10 del vespre a l’Ateneu Igualadí, els setens Premis al Compromís Cultural, que cada any reconeixen la tasca feta per persones i entitats d’Igualada i comarca en defensa i promoció de la llengua i cultura catalanes, així com esperonen la ciutadania en la defensa de la catalanitat sense complexos. Òmnium Anoia premiarà, d’una banda, la trajectòria vital de mossèn Valentí Miserachs, i de l’altra, les coordinadores que van organitzar a la comarca les consultes sobre la independència de Catalunya.

A banda dels dos premis, durant l’acte també hi haurà temps per escoltar les reflexions del notari, exvocal del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), vocal nacional d’Òmnium Cultural i promotor del Cercle d’Estudis Sobiranistes Alfons López Tena, que reflexionarà sobre l’impacte que han tingut les consultes sobiranistes en el panorama polític català.

Clourà l’acte un duo d’alt nivell: el cantautor i actor Joan Crosas i el pianista Manel Camp interpretaran tot un seguit de ‘Cançons per no oblidar’, amanides per tot un seguit de temes del mític grup de folk Esquirols. Entre el repertori que oferiran, s’hi troben peces com Si em vols llegir, L’amor no dorm mai, Majka, Mentre vas i véns, La cançó de l’elefant

 

Premi a Valentí Miserachs
Òmnium Anoia considera que mossèn Valentí Miserachs i Grau (Sant Martí de Sesgueioles, 1943) ha desenvolupat una tasca lloable tant a Catalunya com a l’exterior. President de l’Institut Pontifici de Música Sacra de Roma i mestre de capella de la Basílica de Santa Maria la Major de la capital italiana, les seves creacions musicals són emblemàtiques, des de l’himne de tota la Tarraconensis ‘Pau i Frutcuós’ a l’oratori ‘Mil anys’, en motiu del mil•lenari de la basílica de Santa Maria d’Igualada.

Miserachs també s’ha distingit per la seva dedicació a enaltir les terres germanes d’Occitània i a conrear-ne la seva llengua, com ho prova el fet que cada any celebra als Prats de Rei l’única missa en occità en terres catalanoparlants.

Així mateix, també volem ressaltar que Miserachs ha sabut mantenir viva la flama de la catalanitat al Vaticà, empeltant-se de l’esperit del bisbe Masnou, el bisbe que va defensar l’escoltisme i va possibilitar publicacions com Cavall Fort i escoles catalanes en plena dictadura. Tota la catalanitat de Miserachs queda condensada en el seu llibre “Amb Catalunya al cor”.

 

Premi als organitzadors de les consultes
La delegació anoienca d’Òmnium també creu del tot adient premiar les catorze coordinadores locals que durant aquest any han fet possible que milers d’anoiencs s’hagin pogut expressar democràticament sobre si desitjaven la independència de Catalunya.

Considerem que la tasca que han desenvolupat ha estat especialment interessant per l’exercici democràtic que han permès, generant debat i confrontació d’idees, i aconseguint mobilitzar massivament la societat civil de la comarca, precisament en uns temps en què l’apatia i la desafecció semblen majoritaris.

 

Els guardons
Els premis són gentilesa dels artistes igualadins Krack’s, consistents en dos quadres patriòtics expressament realitzats per a l’ocasió. L’acte, gratuït, s’acabarà amb un petit refrigeri per a tots els assistents.

Des del 2004, Òmnium-Anoia ha premiat: Antoni M. Badia i Margarit i el Club de Bitlles d’Igualada (2004); Celdoni Fonoll i la Comissió igualadina de la Flama del Canigó (2005); Josep M. Torras i Ribé i el ball de faixes de Tous (2006); Carme Junyent i els grups de cultura popular de La Llacuna (2007); Magí Puig i la COMTCASE (Comissió Organitzadora de Música Tradicional de Calaf – Segarra) / Taverna de Cal Macarró (2008), i Miquel Ball i l’associació sociocultural Atlas (2009).