Així va ser l’A TOTA VEU el Dia internacional de les llengües maternes

Actualitat

Amb dilació d’uns dies, per una qüestió d’agenda, i amb un gran èxit d’aforament, a les graderies de Cotxeres de Sants el dia 1r de març, va tenir lloc la commemoració del dia internacional de les llengües maternes.

Per segon any consecutiu, les entitats coorganitzadores, Òmnium Sants-Montjuïc, la CAL (Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana), el CNPL (Consorci per la Normalització lingüística), el SSBH (Secretariat d’Entitats de Sants, Hostafrancs i la Bordeta a través de la Mesa Intercultural) vam escollir fer aquest homenatge a través del format de l’A TOTA VEU.

Amb els parlaments de representants de les quatre entitats es va fer glossa dels motius de l’origen pels quals la UNESCO va institucionalitzar el 21 de febrer aquesta celebració, de la necessitat de preservar totes les llengües, de potenciar el català com a llengua vehicular i comuna i el desig compartit que les llengües siguin vehicles de comunicació, mai de confrontació.

Cridades les parelles participants, van anar desfilant, en un acte amb dues parts, i vam poder sentir com persones de parla habitual catalana s’esforçaven a recitar, en una llengua no pròpia, versos de poetes que després eren explicats en català per les persones de parla no catalana.

Diferents ritmes i sons van omplir la sala amb poemes en quítxua, en castellà de Veneçuela i de Mèxic, en portuguès del Brasil, en rus, en japonès, en àrab, en xinès i en amazic.

L’acte va estar amenitzat amb dues actuacions musicals pel grup ucraïnès Txervona Kalyna i va acabar amb una declamació coral de tot el públic assistent del poema de la Joana Raspall “La llengua pròpia”.

Amb entusiasme vam marxar convençuts que l’any que ve hi tornarem!