Òmnium Cultural fa donació de la pancarta de la manifestació del 10 de juliol al Museu d’Història de Catalunya

Actualitat

El President d’Òmnium Cultural Baix Camp, Biel Ferrer, reflexiona sobre els fets que van conduir a la manifestació del 10-J

El Museu d’Història de Catalunya incorpora a la seva col•lecció la pancarta que va encapçalar la manifestació del 10 de juliol a Barcelona en demanada de respecte a la voluntat del poble de Catalunya convocada com a reacció de la societat civil a la sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut. Juntament amb la pancarta es fa donació d’altres elements promocionals de la convocatòria feta per Òmnium Cultural per a que siguin preservats com a objectes d’interès històric. La signatura de la donació a càrrec de la presidenta d’Òminum Cultural, Muriel Casals, i del director del Museu d’Història de Catalunya, Agustí Alcoberro, s’ha escenificat aquest migdia a la terrassa del museu amb la pancarta desplegada que duu per lema ‘Som una nació. Nosaltres decidim’.

Agustí Alcoberro ha explicat els motius que han portat a incorporar aquesta peça al museu: ‘M’atreveixo a dir que la manifestació del 10 de juliol és un fet històric per dos motius: Per la dimensió, és una de les grans de la història contemporània’ i ‘per ser la consigna’ en ser la primera gran manifestació en què la crida més unànime era la de la independència.

Muriel Casals ha agraït la professionalitat del Museu i el fet ‘d’ajudar-nos a veure com n’és de significatiu aquest moment’ i ha qualificat aquest gest com a motiu ‘d’optimisme’ per a tots.

El museu va expressar l’interès per a preservar la pancarta abans de la manifestació considerant la massiva afluència que s’esperava i que s’ha xifrat amb prop d’un milió i mig de persones, i, per tant, es considera la manifestació més multitudinària de la història de Catalunya. Una de les funcions que estableix el decret de creació i d’estructuració del Museu d’Història de Catalunya (97/1996, de 6 de febrer) és la d’acollir i conservar objectes relatius a la història de Catalunya i cooperar en la seva divulgació i estudi. Per aquest motiu, aquests objectes quedaran dipositats i conservats als magatzems del museu per poder-los exposar en un futur.

El lliurament inclou els principals materials de difusió de la manifestació, que es resumeixen en: cartell petit, cartell gran, octaveta, cartell de 50 x 70 cm amb el lema i adhesius. Restarà al museu un exemplar de cada per il·lustrar les més de 200.000 unitats que en aquests dies han omplert els pobles i ciutats de Catalunya.