Xavier Antich: “No ens persegueixen pel que hem fet, sinó pel que tenim capacitat de fer i tornarem a fer”

Actualitat

Òmnium coorganitza el II Congrés Català en defensa de l’estat de dret se celebra a la Universitat de Barcelona

Barcelona, 11 de febrer de 2023 – El president d’Òmnium, Xavier Antich, ha assegurat que “l’Estat persegueix el moviment independentista pel que té capacitat de tornar a fer”. És per això que, segons el president de l’entitat, “cal seguir denunciant l’excepcionalitat democràtica i la vulneració sistemàtica de drets fonamentals, així com la repressió policial i judicial contra la ciutadania”. En aquest sentit, Antich, ha destacat les detencions i empresonaments arbitraris per part de la Policia Nacional a joves de diverses entitats aquesta última setmana. 

Antich ho ha dit en el marc del II Congrés Català en defensa de l’estat de dret, respostes dels juristes a la situació d’excepcionalitat jurídica de Catalunya que s’ha celebrat a la Universitat de Barcelona. Antich ha reivindicat que una de les prioritats d’Òmnium és “seguir treballant per entendre l’abast de la repressió i aprofitar-la a favor de la causa legítima de l’autodeterminació de Catalunya”. 

Després de l’èxit de la primera edició, el maig del 2018, en un moment d’excepcionalitat política com llavors, Òmnium Cultural juntament amb  el Col·lectiu Praga, Àgora Judicial i la Fundació Catalunya Fons, consideren que cal donar continuïtat al format que reuneix juristes i professionals del món del dret per seguir abordant i des del món del dret les noves formes de repressió i de restriccions judicials dels últims anys. 

Enguany, amb 14 entitats col·laboradores, el Congrés Català de Dret es consolida com la cita referent per abordar l’excepcionalitat jurídica derivada de la Causa general contra l’independentisme. En aquesta jornada, s’han reunit experts que aborden el judici polític, l’excepcionalitat jurídica o el dret a l’autodeterminació entre d’altres temes. La cita ha comptat amb personalitats destacades que han intercanviat opinions en diferents taules rodones, destacant la presència d’en Benet Salellas, advocat i professor de litigació penal en el màster d’advocacia a la Universitat de Girona i advocat de Jordi Cuixart en el judici de democràcia, en la taula rodona centrada en el judici polític. També han estat presents l’Olivier Peter, reconegut advocat penalista internacional; Santiago Bereciartua, advocat i professor de la Càtedra de Criminologia a la Universitat Nacional de Rosario (Argentina), que han comparegut en la taula d’eines contra la impunitat. Acabant la jornada, cal destacar la presència de Rosella Selmini, professora de criminologia a la Universitat de Bolonya i de Neus Torbisco Casals, doctora en dret i investigadora al Graduate Institute of International and Development Studies, amb dues participants a la darrera taula, centrada en el dret a l’autodeterminació, la repressió i el marc internacional.