La Ruta d’Igualada: 25 anys repartint la Flama

Actualitat

,,,

El 2005, Òmnium Anoia va guardonar, en els Premis al Compromís Cultural, els igualadins i igualadines que han portat la Flama del Canigó a la ciutat d’ençà de 1985. La gent vinculada a l’excursionisme va iniciar la tradició de baixar la Flama en relleus des del Canigó, recorrent uns 150 km, i ara ja s’ha consolidat com una de les rutes més participatives dels Països Catalans.

Enguany, l’Ajuntament s’ha desvinculat com a organitzador de l’esdeveniment, però el grup promotor de la Flama s’ha constituït en l’Associació Flama del Canigó i, com a entitat cultural (amb el suport extern de l’Ajuntament), serà l’encarregada de coordinar, un any més, la Ruta d’Igualada. L’Associació ha assumit la ingent tasca de buscar corredors per baixar des del Pirineu.

D’aquesta ruta prenen el foc a poblacions tant diverses com Esparreguera, al Baix Llobregat, o Santa Coloma de Queralt, a la Conca de Barberà.

La Flama sortirà dels Baladres i passarà, entre altres llocs, per Camprodon, Ripoll, la subcomarca del Bisaura (Sant Quirze de Besora, Montesquiu), el Lluçanès, el Bages (vegeu la rebuda a Manresa), Sant Salvador de Guardiola, el Bruc (on la recolliran els Amics de la Flama d’Esparreguera) i arribarà a Igualada des d’Òdena. A partir d’aquí, es distribuirà a altres pobles de l’Anoia, a la veïna Santa Coloma de Queralt i finalment es pujarà a Montserrat.

A Igualada, els actes de rebuda de la Flama començaran a les 6 de la tarda a la plaça de l’Ajuntament. A les 7 de la tarda està programat un acte polític a la Plaça de Pius XII.

A les 8 del vespre està prevista l’arribada de la Flama a la Plaça de l’Ajuntament. A continuació, els Moixiganguers d’Igualada aixecaran un espadat i després s’encendrà el peveter, es llegirà el manifest i es repartirà el foc. Tot seguit, sortida de la Flama cap a Montserrat. A les 10 del vespre s’encendrà la foguera a la plaça del Monestir. Finalment, hi haurà sopar popular (plaça de Cal Font), correfoc (començarà a la Plaça de la Creu), i revetlla a la Pista de l’Ateneu Igualadí, amb l’Orquestra Mitjanit.

Ruta d’Igualada – Veure la ruta de l’Associació Flama del Canigó