Xavier Antich “Cal obrir un nou cicle amb més organitzacions. El futur del país no el decidiran tres partits i dues entitats”

Actualitat

10 anys després de la Declaració de Santa Coloma, el president d’Òmnium diu que “la xarxa social independentista continua sent sòlida, però el projecte polític no està cohesionat” 

 

Badalona, 5  de novembre de 2022 – El president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha reclamat l’obertura d’un nou cicle polític a Catalunya amb la presència de més organitzacions perquè “el futur del país no el decidiran tres partits i dues entitats”. “A Òmnium no venem fulls de ruta ni receptes fàcils”, ha advertit Antich, “intentem generar nous marcs i afavorir nous escenaris per treballar i construir nous horitzons per avançar”. És en aquest nou marc de treball on el president de l’entitat demana la incorporació de noves veus: “no podem donar l’esquena als agents socials, empresarials, culturals…”, i ha afegit: “Ja estem treballant-hi per fer-ho possible, enmig del soroll i malgrat la irresponsabilitat d’alguns”. Des del teatre El Círcol de Badalona, on aquest dissabte Òmnium commemora els 10 anys de la Declaració de Santa Coloma, Xavier Antich ha posat damunt la taula “el gran repte actual com a moviment, la dificultat de trobar un objectiu estratègic”“La xarxa independentista continua sent sòlida, però el projecte polític no està cohesionat, això ens obliga a duplicar esforços, treballar per reconstruir l’espai polític mentre continuem lluitant en tots els fronts on socialment podem incidir”, ha afegit Antich. 

10 anys després de la Declaració de Santa Coloma, on Òmnium Cultural liderats llavors per la presidenta Muriel Casals va apostar per l’Estat propi, aquest dissabte l’actual president Xavier Antich ha volgut deixar clar que l’entitat segueix treballant “cada dia” per aconseguir la independència i l’exercici del dret a l’autodeterminació: “la independència no es guanya repetint cada dia la paraula, ni demanant als altres que la facin; es guanya treballant-hi”.  


10 anys d’un punt inflexió per a Òmnium Cultural

La Declaració de Santa Coloma del 2012 va suposar un punt d’inflexió per a Òmnium Cultural. L’entitat va declarar que, només amb un estat propi, es pot preservar la llengua, la cultura i la cohesió social. “I avui reivindiquem aquesta declaració i refermem el compromís”, ha assegurat Xavier Antich, “i de nou toca mirar endavant, dir-nos les coses clares, liderar, aglutinar, fer de pont i catalitzador”. “No tenim més alternativa que emancipar-nos”, ha deixat clar Antich, “i només podrem emancipar-nos si ho fem plegats, reconeixent la riquesa de la diversitat i el pluralisme”, ha sentenciat el president d’Òmnium.