Candidatures Lo Grifonet 2022

Actualitat

Aquí teniu la selecció de les cinc candidatures que opten al premi de l’onzena edició. 

Joan Ferreres i Nos 

Investigador, divulgador i activista cultural del Maestrat. És doctor en Història per la Universitat Autònoma de Barcelona i ha desenvolupat la seua tasca docent al Maresme, però mai ha deixat de residir i d’estar vinculat al poble de Sant Jordi del Maestrat, on va nàixer el 1952.

És vicepresident del Centre d’Estudis del Maestrat, president de l’Associació dels Sanjordiencs Absents, i director de la revista Fulls de Sant Jordi. És autor i coautor d’una trentena de llibres d’història, art i etnologia sobre diferents pobles del Maestrat i ha publicat centenars de treballs de recerca històrica (bona part de la seua producció apareix reflectida a: https://ca.wikipedia.org/wiki/Joan_Ferreres_i_Nos –Viquipèdia-). A més, és expert en itineraris per la pràctica totalitat de pobles del Maestrat.

Premi Carles Salvador 2016, guardó en reconeixement a la trajectòria de dedicació constant a l’estudi i la divulgació de la història, l’art i l’etnologia dels pobles del Maestrat. Una bona opció de reconeixement a una persona de l’altra banda del Sénia, dins de la concepció ferma de Països Catalans, especialment enguany en què celebrem l’Any Joan Fuster.


 

Fernando Caminals Hernàndez

Director de l’Escola de Música i Dansa de Móra d’Ebre. Pregoner de la Festa Major de Móra d’Ebre 2022.

Va néixer l’any 1959 a Bogotà (Colòmbia), a causa del treball del seu pare però pocs anys després es trasllada a Móra d’Ebre amb la seua mare. Va estudiar el Graduat Escolar a l’INS Julio Antonio de Móra d’Ebre. Posteriorment va estudiar electrònica a l’Escola de Mestria Compte de Rius de Tarragona i va fer estudis de fotografia d’estudi i laboratori en diverses escoles de Barcelona. Però la forta afició a la música el va portar a treure el títol de professor de música en l’especialitat de violoncel al Conservatori Municipal de Barcelona, primer, i després de la Diputació de Tarragona i Municipal de Vila-seca on rep consell de diversos músics: Francine Berckmans, Edgar Fischer, Leonid Gorokhov, Evgeny Gratch, Joan Guinard, Ricard Marlet, Enric Prats, Gian Franco Ricci, Richard Talkowski, Peter Thiemann i Evelio Tieles.

Participa en la fundació de l’orquestra de cambra del Conservatori de Vila-seca, amb la què va participar en un seguit de concerts i un enregistrament per al programa Jóvenes intérpretes de Radio 2. Ha estat membre de l’orquestra de cambra Camerata XXI des de 1990 fins 1999. Des de l’any 1987 fins l’actualitat, desenvolupa la tasca de director i professor de l’Escola de Música i Dansa de Móra d’Ebre on és responsable de la gestió del centre (representació institucional, organització pedagògica i curricular, organització dels serveis i gestió dels recursos humans i materials), fent de motor de la vida cultural de la comarca de la Ribera d’Ebre. Des de l’any 1990 fins a l’actualitat també fa de professor de violoncel a l’Escola de Música Municipal de Flix.

 

Rosa Cubeles Gil

L’u d’octubre d’enguany es jubilava Rosa Cubeles després de 49 anys de feina incansable a la llibreria de referència de la ciutat de Tortosa. Ella ha estat clau per la seua tasca a la Llibreria Viladrich. Una llibreria que ha destacat pel seu paper rellevant al món cultural de Tortosa i les Terres de l’Ebre, amb més de 259 anys d’història, que avui en dia i a pesar de las dificultats, continua treballant, un comerç imprescindible per a Tortosa i ara també a Amposta (espai cultural Guaix), amb la tasca comercial i com activador de la cultura literària, donant a conèixer de primera mà llibres i autors.

Amb un espai preferent per a la literatura i autors ebrencs. Natural de la Franja però ha viscut sempre a Tortosa. Llibretera des dels 14 anys donant servei a la comunitat. Agent dinamitzadora de la cultura i del feminisme.

Defensora de la cultura catalana i els llibres escrits en català. Incansable i emprenedora.

 

Josep Gironès Decarrega

Josep Gironès Descarrega va nàixer a la Fatarella (la Terra Alta) el 14 d’abril de 1954. En aquell poble de cultius de secà i d’economia de subsistència, el racionalment d’aliments i l’ambient de postguerra marcaren els seus primers anys de vida.

Josep Gironès Descarrega va nàixer a la Fatarella (la Terra Alta) el 14 d’abril de 1954. En aquell poble de cultius de secà i d’economia de subsistència, el racionalment d’aliments i l’ambient de postguerra marcaren els seus primers anys de vida.

Des l’any 1982 i fins el 2018 va ser funcionari de la Diputació de Tarragona, on treballà preferentment a Enginyeria Municipal. Amb tot, recorda que el seu ofici inicial fou de paleta. 

Com autor literari, al 1996 va editar el primer llibre: Fets, anècdotes i contalles de la Fatarella, Vila-seca…, i actualment compta amb onze obres de narrativa i novel·la i onze obres de no ficció que podeu consultar les seues referències.

És un bon aficionat a l’excursionisme, li agrada conèixer la bona gent, els seus costums i tradicions. Alhora, sap gaudir de la bona cuina i de la bona taula, que han d’estar basats en un bon rebost i en un ampli celler. Personatge familiar, discret i entranyable com és, només ambiciona la pau i la tranquil·litat, mentre fuig de les estridències i vanitats que sovintegen.

 

Miquel Àngel Pradilla Cardona

Editor d’Onada Edicions, una de les grans editorials de les comarques centrals dels Països Catalans. Dinamitzador cultural, organitzador del Congrés de la Diòcesi de Tortosa. Impulsor de premis literaris com els Ciutat de Benicarló, editor, escriptor, investigador. És una de les persones clau de la cultura ebrenca a les comarques centrals dels Països Catalans.

Natural del Rossell, és llicenciat en Filologia catalana i professor del Departament de Filologia Catalana de la Universitat Rovira i Virgili.

Membre de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans i president de la Societat Catalana de Sociolingüística.