Els efectes de la censura franquista sobre el còmic

Actualitat

,,,

Durant la darrera edició dels Premis Octubre, es va atorgar a Vicent Sanchis el premi Joan Fuster d’assaig per l’obra Franco contra Flash Gordon. Ahir Òmnium no va deixar passar l’oportunitat de presentar en societat l’obra escrita pel seu vicepresident que, ja de petit, llegia els còmics de Flash Gordon. Però no va ser només aquest motiu el que el va portar a escriure aquest llibre d’assaig, sinó també la claredat en que es pot veure el pas de les tisores dels censors del règim quan es fa un anàlisi comparatiu de l’edició original americana amb l’edició comercialitzada a l’estat espanyol durant el franquisme.

Amb Franco contra Flash Gordon es posen de manifest les connotacions polítiques i socials que s’amagaven darrera d’un producte aparentment dedicat als nens i la forma en que van ser silenciades. “Segurament, el règim veia els llibres més indefensos que els tebeos ja que aquests segons eren ja cultura de masses i per tant, podien fer més mal que no pas els llibres de l’elit que només eren llegits per uns quants”. Amb aquestes paraules, Sanchis destacava el principal motiu la prohibició de publicacions periòdiques que s’allunyessin dels valors del règim franquista. El periodista també teoritza sobre la censura actual que no per ser menys flagrant, deixa d’existir. En definitiva, els assistents ahir al cicle “Els dimecres presentem” van poder dialogar amb Sanchis sobre una completa tasca de recerca i anàlisi que mostra l’evolució de la censura en relació als canvis de les diferents etapes del franquisme a través de les aventures del súperheroi Flash Gordon.

Tal com va comentar l’autor, vicepresident d’Òmnium i director de Barça TV va escollir per presentar el llibre dos dels amics que ara mateix te més propers: Muriel Casals, presidenta d’Òmnium Cultural i Joan Laporta, president del FC Barcelona. Laporta, per la seva part, va aprofitar per lligar el contingut del llibre de Sanchis amb l’assassinat del que fou president del Barça Josep Suñol, que va ser afusellat per les tropes franquistes sense judici previ i del qual el club n’està preparant un homenatge. Muriel Casals es va mostrar contenta de poder donar a conèixer el llibre de Sanchis a la seu d’Òmnium i va instar el públic a reflexionar sobre els efectes de la censura franquista en la nostra societat.