Èxit de participació en la 20a Marxa dels Vigatans

Actualitat

El passat 9 de setembre la plaça de la Catedral va ser l’escenari de la vintena edició de la Marxa dels Vigatans.

La plaça va servir de centre neuràlgic per la proposta escènica d’enguany i també va ser el punt on van confluir les columnes i els penons provinents dels diferents pobles i territoris de la comarca d’Osona.

La jornada va començar amb la intervenció d’Alfred Verdaguer, president de l’entitat a Osona així com amb l’aparició, per primera vegada, de la columna de Gurb, liderada per l’homenatjat 2022, el fotògraf i muntanyenc Xato Anguera. A continuació Verdaguer i Anguera van cremar el Decret de Nova Planta al so de la Muixeranga i davant la mirada de la resta de columnes i assistents.

Més tard, i amb les torxes ja enceses, va començar la marxa fins a la plaça de la Catedral. Una marxa que es va dividir en dos grans blocs que van passar pel carrer de la Riera i el carrer Sant Miquel. Un cop a la plaça, l’Orfeó Vigatà i la cobla Cani-Go! van rebre els participants interpretant la Balanguera per, instants més tard, cedir l’escenari a Joan Crosas, que va ser la persona encarregada de conduir l’acte.

Quatre actors i actrius de la comarca van ser els encarregats de posar l’apunt teatral amb una recreació històrica del Pacte dels Vigatans de 1705. L’actuació també va comptar amb la complicitat dels penonaires que des de dalt de l’escenari van cridar consignes de lluita i resistència.

Tot seguit, l’homenatjat Toni Anguera i l’infant Alguer Rovira, van compartir el tradicional diàleg de compromís. A continuació, va sortir a l’escenari el president Òmnium Cultural Xavier Antich: “Ningú pot dir que aquest país està rendit mentre a les places d’aquest país hi ha persones aplegades com tots i totes vosaltres”, va afirmar.

La cantautora gurbetana Judit Puigdomènech, va posar punt final a aquesta vintena edició de Marxa dels Vigatans des de la històrica balconada modernista de la Casa Anita Colomer interpretant “Més lluny” de Lluís Llach.

Un cop finalitzat l’acte, la festa a la plaça va continuar amb el concert de la banda osonenca de versions Boys Damm que van tocar fins ben entrada la mitjanit.

 

Des d’Òmnium Osona aprofitem aquestes línies per agrair a totes les persones i entitats que heu col·laborat en aquesta edició. Sense vosaltres no hauria estat possible!

Per vint anys més en marxa!