Xavier Antich: “Ens juguem la llibertat del país en molts fronts. I no hi ha un front menor: tots són estratègics”

Actualitat

El president d’Òmnium dibuixa un “mapa estratègic” i reclama l’obertura d’un nou cicle coincidint amb els 100 dies de presidència

 

Girona, 10 de juny de 2022 – El president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich,  ha reivindicat aquest vespre que “ens juguem la llibertat del país en molts fronts, i tots són estratègics”. Quan es compleixen 100 dies de la presidència d’Antich, i des de Girona, on avui l’entitat ha celebrat l’Assemblea General Ordinària, el president d’Òmnium ha reclamat l’obertura d’un nou cicle polític que permeti superar el moment de desorientació i desmobilització del moviment a favor del dret a l’autodeterminació: “la situació és complexa, i per tant això no va de tot o res, o blanc o negre, o ara o mai, o amb mi o contra mi”, ha remarcat. I ha afegit que seria un error “caure en la toxicitat de pensar que els que no estan d’acord al 100% amb nosaltres són uns venuts, traïdors o botiflers”. En aquest sentit, el president d’Òmnium ha reivindicat la necessitat de generar “més complicitats, objectius concrets i il·lusió col·lectiva”. Per fer-ho, Antich ha dibuixat un “mapa estratègic” d’acumulació de forces en tots els fronts, com per exemple, en la defensa de la llengua i del model d’escola catalana; en el combat contra les desigualtats culturals, econòmiques i socials o en la defensa dels drets civils i polítics. Així mateix, ha destacat la lluita antirepressiva, la internacionalització del conflicte polític i la defensa del dret a l’autodeterminació fins a les “últimes conseqüències”

Antich també ha posat en valor el paper de l’entitat per ampliar la transversalitat i la diversitat del moviment i per generar xarxes de complicitat, per ser més determinats i assolir els grans consensos del país i finalment, per formar, mobilitzar i organitzar la societat civil. 

El president de l’entitat ha aprofitat per fer una diagnosi del cicle polític anterior, comprès entre finals de 2017 i actualment, on ha destacat els elements que van fer possible la celebració d’un referèndum d’autodeterminació i el valor d’aquell èxit col·lectiu, però també ha evidenciat que no es va assolir l’objectiu final que es perseguia. “Cal reprendre la iniciativa i deixar d’actuar només reactivament. Hem de continuar construint i avançant. I articulant, des d’ara, les lluites compartides del present i el futur”, ha puntualitzat Antich per finalitzar el seu discurs. 


Òmnium amplia la seu nacional

Durant l’assemblea, els socis de l’entitat també han aprovat els comptes anuals i han validat el projecte d’ampliació de la seu nacional del carrer Diputació 276 de Barcelona. La finalitat d’aquesta ampliació és obrir la seu d’Òmnium Cultural a l’activisme cultural, social i nacional del país i convertir-la en un espai de treball i formació. L’ampliació, que es finançarà a través de préstecs col·laboratius dels milers de socis i sòcies d’Òmnium, acollirà activitats com l’Escola Guillem Agulló, un espai de formació teòrica i pràctica sobre les eines d’enfortiment democràtic per a la defensa i l’exercici dels drets civils i polítics i l’empoderament de la societat civil; per fer front a l’amenaça del discurs d’odi i del creixement de l’extrema dreta i el feixisme, i per generalitzar les eines de la lluita no violenta i de l’exercici de la desobediència civil. A més, la seu també oferirà l’espai també per a entitats i organitzacions socials i celebrarà conferències i espectacles culturals.