Crònica de l’acte Joan Fuster a Martorell

Actualitat

Toni Mollà i Lluís Duran parlen de Joan Fuster, en una xerrada-col·loqui a Martorell

Amb motiu de la commemoració de l’Any Fuster, en el centenari del naixement de l’intel·lectual de sueca, i organitzat per Òmnium Pla de Montserrat i la Biblioteca de Martorell, els dos ponents van conversar l’1 de juny passat durant una hora llarga sobre la figura, la vida i l’obra d’un dels intel·lectuals de referència als Països Catalans al segle XX.

Toni Mollà, sociolingüista, periodista i escriptor; i Lluís Duran, historiador i membre de la Junta Nacional d’Òmnium, van centrar-se en qüestions com els orígens i l’entorn de Fuster i la seva transformació ideològica; les seves aportacions com a assagista, poeta i articulista; la seva relació amb els intel·lectuals exiliats a Mèxic i també els catalans; els paral·lelismes amb Josep Pla; els reconeixements que va rebre al llarg de la seva trajectòria; i, sobretot, en com va esdevenir l’impulsor de la consciència nacional al País Valencià i en la visió d’uns Països Catalans que compartien una mateixa llengua i cultura.

Durant l’acte, Mollà, gran coneixedor de la vida i l’obra de l’autor de Sueca, va explicar algunes de les anècdotes viscudes amb aquest, quan el sociolingüista elaborava el Llibre d’estil de l’aleshores incipient Canal 9, o mentre l’entrevistava pel que va acabar sent el llibre Converses inacabades (amb Joan Fuster).

De la seva banda, Lluís Duran va aportar la visió de quina va ser la influència de Fuster al principat i per a una visió global de la cultura i la llengua catalanes.

Eugeni Muriel, guitarrista, i Pere Costa, cantant i rapsode, van interpretar durant l’acte diversos poemes musicats, tot fent un recorregut per la poesia del País Valencià. Concretament, Veles e vents, d’Ausiàs March, en l’adaptació de Raimon; Els Amants, de Vicent Andrés Estellés, en la versió d’Ovidi Montllor; i Criatura dolcíssima, de Joan Fuster, en l’adaptació de Lluís Llach.