Enguany, la Coordinadora d’Associacions d’Immigrants de Vic, ens ha plantejat de sumar-nos al projecte Trobem-nos. Un projecte de cohesió social activat des de l’àrea de Ciutadania de l’Ajuntament de Vic, i nosaltres ho hem acceptat de bon grat. És per això que aquest any, la tradicional calçotada del soci, s’obrirà a una jornada del projecte Trobem-nos en la qual podrà participar tothom qui vulgui sigui o no soci de la nostra entitat.
Òmnium Sabadell i la Fundació Bosch i Cardellach us conviden a la presentació del llibre “Estimat doctor/Admirat mestre. L’esperit d’una amistat en 79 cartes”, un recull la correspondència conservada entre Pau Casals i Josep Trueta. L’acte tindrà lloc el proper dijous 18 de març, a les 19:30 hores, a la sala d’actes de la Fundació Bosch i Cardellach (c/Indústria 18, Sabadell).
Hi intervindran els següents ponents:
Anna Maria Aguiló, presidenta d’Òmnium Cultural de Sabadell.
Josep Llobet, director de la Fundació Bosch i Cardellach.
Amèlia Trueta, filla del Dr. Josep Trueta.
Quim Torra, editor del llibre.
Tots dos van excel·lir en les seves professions; tots dos van exiliar-se; tots dos van lluitar amb les seves armes, un arquet i un bisturí, per la pau; tots dos van ser candidats al Premi Nobel; tots dos van gaudir del reconeixement incondicional dels seus contemporanis; tots dos van defensar la democràcia, la llibertat i la dignitat de l’home; tots dos van mantenir una catalanitat insubornable.
És difícil trobar-se amb dos catalans més universals que Casals i Trueta i que aquesta definició realment no sigui exagerada; és sorprenent constatar com només des de la fidelitat a un poble s’assoleix una projecció simbòlica a tot el món; és extraordinari descobrir que, per sobre de qualsevol altre consideració, van ser dos grans amics.
"Estimat doctor / Admirat mestre. L’esperit d’una amistat en 79 cartes" recull la correspondència conservada entre tots dos amics. Es tracta d’un epistolari gairebé complet, on es poden anar resseguint esdeveniments com la reacció de Casals al conèixer la posició anglesa un cop acabada la II Guerra Mundial, l’obtenció de la càtedra d’Oxford pel doctor Trueta, l’inici dels Festivals de Prada, les peripècies de les campanyes del Nobel o l’estat de salut del Mestre, sempre amb Catalunya com a marc de fons. Una correspondència escrita per un artista i un científic, però on les paraules reflecteixen sentiments i anhels.