“El silenci del govern espanyol amb el Catalangate demostra que vivim en una democràcia defectuosa”
Òmnium Cultural organitza un cicle d’actes per continuar denunciant l’escàndol de ciberespionatge més gran mai descobert i la impunitat de l’estat espanyol
Tarragona, 31 de maig de 2022 – “El silenci del govern espanyol i la manca de mesures immediates per aclarir el Catalangate, identificar i sancionar els responsables demostra que vivim en una democràcia defectuosa i deficient”. Xavier Antich, president d’Òmnium Cultural, ho ha denunciat avui en un acte celebrat al Palau de Congressos de Tarragona. Aquest esdeveniment ha sigut el primer d’un seguit d’actes que l’entitat ha organitzat arreu del territori per seguir denunciant l’escàndol del Catalangate i la impunitat dels seus responsables.
“Cal que l’Estat aturi l’espionatge, repari les víctimes del Catalangate i reformi les lleis necessàries per protegir a la població de violacions de drets humans derivades de l’espionatge digital”, ha afegit Antich.
Òmnium Cultural exigeix una investigació independent i imparcial, ràpida, efectiva i pública, i que s’assumeixin totes les responsabilitats polítiques. Per això ha impulsat una bateria d’accions a nivell internacional, jurídic i d’agitació, entre les que destaquen la querella presentada per la defensa jurídica de l’entitat amb l’objectiu d’esclarir els autors de l’espionatge i les responsabilitats penals derivades i la denuncia activa del Catalangate a organismes i instàncies internacionals, com a l’Alta Comissionada de la ONU, Michelle Bachelet, al Consell d’Europa i a la comissió d’investigació del Parlament Europeu.
L’acte de Tarragona, que ha estat el primer d’una sèrie de taules rodones que se celebraran en diferents poblacions de Catalunya, ha comptat amb la participació de Xavier Antich, president d’Òmnium Cultural; Teresa Rosell, advocada i presidenta de Juristes per la República; Elena Jiménez, representant internacional d’Òmnium i víctima de ciberespionatge, i Josep Domingo-Ferrer, catedràtic en Enginyeria Informàtica de la URV i fundador del CYBERCAT (Centre de Recerca en Ciberseguretat de Catalunya). L’acte, l’ha moderat el periodista Ricard Lahoz.
Durant l’acte, el catedràtic Josep Domingo-Ferrer ha assegurat que el cost del programa Pegasus és “tan elevat”, que només estats i grans corporacions empresarials podrien comprar-lo i utilitzar-lo. Per la seva banda, la víctima del ciberespionaje, Elena Jiménez, ha denunciat uns fets molt greus, que vulnerarien el dret a defensa de Jordi Cuixart quan era a la presó: “Jo era la persona que estava preparant la defensa de Cuixart a nivell internacional. Això implica que l’Estat va tenir accés al recurs a Estrasburg abans que fos presentat”.
“Tot i que pugui ser legal segons la llei espanyola, no compleix amb els requisits de la jurisprudencia internacional en una societat democràtica i per això, cal abordar tots els fronts, especialment l’internacional. No tenim cap confiança amb la justícia espanyola”, ha sentenciat l’advocada i presidenta de Juristes per la República, Teresa Rosell.