Crònica “Salvem els mots” de Jordi Badia

Actualitat

El divendres 13 de maig en Jordi Badia i Pujol ens va presentar el seu llibre Salvem els mots, una xerrada que cloïa el cicle de presentacions des de la seva publicació l’agost del 2021.

Malgrat la competència d’un sol abrusador i l’inici llaminer d’un cap de setmana estiuenc, vam comptar amb la presència d’un públic engrescat i que de seguida es va sentir cridat a participar de manera que la presentació va esdevenir diàleg, compartint experiències, temors, anhels i pensaments.

En Jordi Badia ens va fer un repàs de les discussions que s’havien establert al voltant de la llengua: fent-nos veure que, al cap i a la fi, un català “de plàstic” no ajuda gens als aprenents de la nostra llengua i, de fet, fins i tot pot conduir-la a un procés de dissolució. Ens va fer veure l’enorme creativitat que els parlants havien tingut al llarg dels segles i la necessitat de recuperar-la per engrandir el lèxic popular sense adopcions innecessàries de llengües foranes.

Va ser una estona molt agradable que va començar amb una petita escena teatral (que d’una forma còmica va exemplificar el debat entre el català genuí i el de “plàstic” a càrrec dels membres de la junta Rosa Morte i Muntsa Farré) i va acabar amb un compromís ferm de lluitar per la pervivència de la nostra llengua sense alterar-ne la seva genuïnitat. Esperem noves publicacions d’en Jordi Badia però, mentrestant, recordeu que podeu seguir els seus piulets lingüístics a twitter (@jbadia16).