Crònica “A peu per la història. Història dels comerços centenaris del Poble-sec”

Actualitat

El dia 14 de maig Òmnium Sants-Montjuïc va organitzar una altra passejada històrica pel barri del Poble-sec.

En aquesta ocasió es va establir una col·laboració amb el Centre de Normalització Lingüística de Sants- Les Corts i així, entre els assistents, hi hagué un gran nombre d’alumnes hondurenys que estan aprenent la nostra llengua a les aules del Poble-sec.

El passeig va començar a la plaça del Sortidor i guiats pel senyor J.Guzmán -membre del CERHISEC -, vam poder rememorar el passat d’aquest barri i entendre com devia ser la vida dels seus habitants a través de les botigues que s’hi havien instal·lat: bacallaneries, adrogueries, queviures, espardenyeries – i més tard, sabateries -, tintoreries, farmàcies, tavernes, perruqueries i barberies han anat apareixent en la nostra imaginació, ja que no hi ha cap fotografia que ens mostri com eren aquestes botigues fa cent anys.

Ens va agradar molt una casa amb balcons i portes decorats amb ferro forjat – d’estil modernista – que havia estat una ferreteria. També vam poder admirar el dibuix del cap d’una vaca a la façana d’un edifici, que també ens mostrava una mènsula amb el cap d’un vedell, i que servia per indicar als veïns que eren davant d’una vaqueria, on podien comprar la llet acabada de munyir.

La passejada va acabar davant de la casa on havia nascut Joan Manuel Serrat, que té una cançó dedicada al carrer on va néixer.