Un Dijous “de referèndums”

Actualitat

Òmnium l’Hospitalet de Llobregat ha celebrat aquest dijous la seva Assemblea General Ordinària, en la qual s’ha escollit una nova junta per a l’entitat. La seu territorial de l’Hospitalet, amb gairebé 200 socis, compta amb quaranta anys de presència a la ciutat i encara nous reptes amb un equip renovat.

 

El passat 13 de desembre, el nom “Catalunya” apareixia en mitjans de comunicació d’arreu del món. Des de la BBC a Al-Jazzira, el país va esdevenir notícia a causa de la consulta popular sobre la independència que aquell dia celebraven, de forma simultània, 134 municipis catalans. Si ja aquell 13-D d’altres poblacions anunciaven la voluntat d’afegir-se a la iniciativa, avui, dos mesos després, són 229 els municipis que ja han confirmat que ho faran. De fet, 77 d’aquests realitzaran la consulta d’aquí poc més d’una setmana, el 28 de febrer, mentre que la resta ho farà, majoritàriament, el 25 d’abril.

En aquest context, el ‘Dijous’ de l’Òmnium d’avui ha estat dedicat a l’anàlisi del fenomen de les consultes. Per fer-ho, ha comptat amb les intervencions de persones directament implicades en l’organització dels diversos referèndums, entre els quals el coordinador de Taradell Decideix, Toni Reig. Durant la seva intervenció, Reig ha destacat “la força de la il•lusió” , palesa en la quantitat de “gent treballant de forma desinteressada en aquest projecte comú”. Així mateix, i en aquest cas com a impressió negativa, el coordinador de Taradell Decideix ha parlat de la necessitat de "trencar certes barreres mentals". I és que -ha afirmat-, durant l’experiència al seu municipi va detectar la presència d’una "certa por", palesa en comentaris -sobretot per part de gent gran- com el de "si sortiran els tancs".  

La tertúlia ha comptat també amb la participació del portaveu d’Osona Decideix, Alfons López Tena, que ha destacat la importància d’"actuar d’una manera plural", així com de dur a terme una bona difusió perquè -ha assegurat- l’experiència a Osona ha demostrat que "quan més petit és el municipi, més participació hi ha i viceversa". També han participat en la tertúlia Jordi Fàbrega, portaveu de Decidim.cat, i Josep Camprubí, portaveu de Manresa Decideix.