Sergi Belbel presenta a Sant Cugat ‘Morir-ne disset’, 62è Premi Sant Jordi de novel·la 2021
Actes i activitats

Fotografia de © David Ruano
El dimecres 18 de maig presentem la novel·la guanyadora del Premi Sant Jordi 2021, Morir-ne disset de l’escriptor, traductor i director teatral terrassenc, Sergi Belbel. L’acte serà a les 19 h a l’Auditori de la Casa de Cultura.
El Premi Sant Jordi de novel·la és el gran premi de les lletres catalanes. Creat i atorgat per Òmnium Cultural, es convoca ininterrompudament des de l’any 1960, quan va agafar el relleu del Premi Joanot Martorell. Es lliura durant la Nit de Santa Llúcia, la Festa de les Lletres Catalanes, el mes de desembre i té una dotació de 60.000 euros. En edicions anteriors ha guardonat obres d’escriptors de la categoria de Baltasar Porcel, Carme Riera, Jaume Cabré, Montserrat Roig, Màrius Serra, Mercè Rodoreda, Sebastià Alzamora o Joan-Lluís Lluís.
Què diu el jurat? El jurat ha premiat Morir-ne disset perquè es tracta d’una resposta enjogassada i càustica al debat sobre la naturalesa del gènere novel·lístic. Història ludocriminal, amarada d’humor negre i amb traces de roman à clef, que dessacralitza, des de la sàtira, la llengua i la literatura en una tradició que l’agermana amb veus com Francesc Trabal i la Colla de Sabadell.
Sergi Belbel (Terrassa, 1963) és escriptor, traductor i director teatral. Llicenciat en Filologia Romànica i Francesa a la UAB, va ser professor de Dramatúrgia a l’Institut del Teatre de Barcelona (1988-2006) i director artístic del Teatre Nacional de Catalunya (2006-2013). Entre les seves obres destaquen Minim.mal Show (amb Miquel Górriz, 1986), Elsa Scnheider (1989), Tàlem (1990), Carícies (1991), Després de la pluja (1993), Morir (1994), La sang (1998), El temps de Planck (2000), Forasters (2004), Mòbil (2005), A la Toscana (2007), Fora de joc (2010), Les roses de la vida (2017) i Si no t’hagués conegut (2018), estrenades a més de quaranta països. És el dramaturg català més internacional. Ha dirigit muntatges d’autors clàssics i contemporanis i ha escrit guions per al cinema i la televisió. Ha obtingut, entre d’altres, el Premi Ignasi Iglésias (1987), el Premi Nacional de Literatura Catalana (1993-95), el Premi Born (1995), el Premio Nacional de Literatura Dramática del Ministerio de Cultura (1996), el Premi Molière a la millor obra còmica per Après la pluie (1999), el Premi Nacional de Teatre de la Generalitat de Catalunya (2000), el Premio Max a la projecció internacional (2002), el Premi Ciutat de Barcelona (2003) i diversos Premis Butaca.
Sinopsi
Ernest Calvo, fill d’una família immigrant vinguda del sud d’Espanya, neix i creix en una ciutat industrial del Vallès Occidental, en la qual s’integra com el més català dels catalans. Mentre va relatant, amb nostàlgia i humor, la seva infantesa i la seva joventut —en què descobreix una cultura i una llengua que el fascinen i l’inquieten al mateix temps—, es confessa autor d’una sèrie d’assassinats comesos entre el període que va del cop d’estat del febrer del 1981 fins als Jocs Olímpics de Barcelona del 92. A partir de la relació amb el seu millor amic, fill d’una família catalana de classe treballadora, humil i honesta, el protagonista s’enfronta a les contradiccions d’una societat en procés de canvi que es busca a ella mateixa, com el mateix personatge, i que veu amenaçada la seva supervivència. Un relat confessional divertidíssim, audaç i ple de talent narratiu, que posa la catalanitat davant d’un mirall.