Crònica de les parades Sant Jordi d’Òmnium Baix Llobregat Centre

Actualitat

Aquest Sant Jordi 2022 hem sortim al carrer amb força per donar a conèixer l’entitat, els seus projectes i les campanyes. Gràcies als socis i sòcies de cada població per venir a les parades de Sant Jordi. 

  • Papiol

El dia de Sant Jordi al Papiol hem estat testimonis, i a vegada participis, del suport del nostre poble a la llengua catalana, les seves tradicions i tot el que ens configura en la nostra identitat i la defensa dels valors humans.

Malgrat haver tingut un dia amb una climatologia adversa, hem pogut realitzar l’exposició i la petició de signatures. Els ciutadans del Papiol han visitat la nostra exposició, han signat el manifest per la defensa de la llengua, comprats llibres i altres objectes. També han participat en la rifa de dos llibres, “Aprenentatge i una proposta” i “Morir-ne disset”. Enguany la guanyadora del sorteig ha sigut la Papiolenca Maria del Mar. 

Des d’Òmnium Papiol us donem les gràcies per les mostres de suport rebudes, que al mateix temps ens mostren el camí que hem de seguir.

  • Pallejà

Enguany el dia de Sant Jordi, Òmnium Cultural ha tingut una parada informativa a Pallejà, amb el suport de la Gestora del Baix Llobregat. Durant el matí i la tarda, amb la col·laboració de socis de Pallejà, es van recollir més de 110 signatures en defensa de l’escola en català.
Valorem molt positivament aquesta acció que dóna presència de l’entitat al poble.

  • Molins de Rei

El dissabte 23 d’abril, Diada de Sant Jordi, i en el marc de la XXXV Fira del llibre en català de Molins de Rei, Òmnium Cultural i el Consorci per a la Normalització Lingüística van organitzar un acte de “lectures en veu alta” en dotze llengües diferents. Els participants van ser majoritàriament alumnes del Servei Local de Català, els quals van llegir en la seva llengua materna el poema “Si puc”, de Gabriel Ferrater, poeta del que enguany es celebra el centenari del seu naixement i el cinquantenari de la seva mort. Les traduccions llegides van ser realitzades per la Institució de les Lletres Catalanes amb motiu del Dia Mundial de la Poesia 2022, excepte les de les llengües quitxua, amazig, guaraní i neerlandès, que van ser fetes per propis participants en l’acte i parlants d’aquests idiomes.

L’acte va ser presentat per Marta Espona i Montse Teixidó, del Servei Local de Català, i l’escriptor Josep Maria Huguet, d’Òmnium cultural, el qual també va fer la lectura del poema en català si bé en un primer moment l’havia de fer l’actor Cesc Vives, el qual es va excusar per indisposició.

En la benvinguda als assistents Marta Espona va destacar que “el català és imprescindible com ho són també les onze llengues més que sentirem aquesta tarda” i que “cap llengua hauria de desaparèixer”. Per la seva banda, Josep Maria Huguet va destacar la importància de la poesia perquè “parteix de la vida” i és “un destil·lat que expressa les emocions i els sentiments humans”. També va explicar que en un inici la història, les creences i els mites es transmetien amb la paraula cantada per recordar-los millor. “Per això, quan va néixer l’escriptura, Homer va posar per escrit les històries tal i com les sentia a dir, i les va escriure en hexàmetres, amb el que podem dir que els primers records i les primeres explicacions de la història es van escriure en forma de poesia”, va afirmar. Montse Teixidó va cloure l’acte agraint la participació dels lectors “pel plaer que ens heu ofert de sentir el mateix poema amb les músiques de les vostres llengües diferents” i seguidament va donar pas a un alumne anomenat Lautaro que va recitar un poema propi escrit per l’ocasió.

Els lectors van ser, per ordre aparició, Josep Maria Huguet en català, Khadija Amsifer del Marroc en llengua amazic, Sana Kanyi de Gàmbia en anglès, Abdelhak Dachraoui del Marroc en àrab, Carolina Conci i Karina Soledad Bonetto de l’Argentina en castellà, Nilce Gill del Paraguai en llengua guaraní, Alba Patricia Cabral del Paraguai en portuguès, Olinda Ramos del Perú en llengua quítxua, Pavlo Orel d’Ucraïna en ucraïnès, Muhammad Amed del Pakistan en llengua urdú, Birahim Fall del Senegal en llengua wòlof, i Esther en neerlandès.

Inicialment les lectures estaven previstes de fer a la Plaça de l’U d’Octubre de 2017, però a causa de la pluja es van realitzar en els baixos de l’edifici d’El Molí, en el mateix espai on pel mateix motiu es van acabar ubicant les parades de llibres.

  • Sant Vicenç dels Horts

Per primer cop a Sant Vicenç dels Horts, ÒMNIUM va fer acte de presència durant els actes de la diada de Sant Jordi. Amb molta il·lusió i un gran equip humà que tot i el mal temps, no ha tancat ni per un moment la seva paradeta. Música, llibres, activitats infantils i comunitat, han estat els trets destacats d’aquesta primera diada de Sant Jordi a Sant Vicenç dels Horts. La rebuda per part dels veïns ha estat molt positiva i ja estem preparant la de l’any vinent.