“El CatalanGate no és un afer intern de l’estat espanyol, perquè crea un precedent molt perillós per tota la societat civil europea”

Actualitat

El president d’Òmnium Cultural deixa clar que “per molt joc brut que facin, no podran acabar amb un moviment pacífic i democràtic com és l’independentisme”

L’entitat és una de les víctimes del macro cas de ciberespionatge perpretrat amb Pegasus, un programari al qual només hi poden accedir els estats

Brussel·les, 19 d’abril de 2022.- El president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha advertit que el Catalan Gate “no és un afer intern de l’estat espanyol perquè crea un precedent molt perillós per tota la societat civil europea” perquè “l’espionatge il·legal no té cabuda en un estat que es vulgui autoanomenar democràtic”. Això, ha dit Antich, ja “no passa només a Polònia i Hongria: també, a Espanya”. Ho ha dit des de Brussel·les, on ha comparegut juntament amb altres representants polítics i de la societat civil catalana per denunciar a Europa i al món que Òmnium Cultural és una de les víctimes del cas d’espionatge il·legal certificat més gran de la història. “Un Estat membre de la Unió Europea, ha fet servir Pegasus il·legalment per atacar la seva dissidència política i això és inadmissible”, ha explicat Antich, que ho ha qualificat d’un “atac als valors democràtics fundacionals de la Unió”. Xavier Antich ha reclamat que els fets no quedin impunes, així com l’actuació urgent dels organismes internacionals perquè s’aturin aquestes pràctiques il·legals.  “Estan en risc els drets individuals i col·lectius de tota la ciutadania europea”, ha advertit, i s’ha adreçat als europeus: “avui som nosaltres qui som víctimes del joc brut de tot un estat, però demà podeu ser tota la ciutadania europea”.

“No tot s’hi val”, ha dit Antich, després de recordar l’onada repressiva engegada per l’estat espanyol que es va intensificar el 2017 empresonant líders polítics I socials, com l’expresident d’Òmnium Jordi Cuixart, i amb l’existència encara d’exiliats, en el que ha qualificat com la “criminalització de tot un moviment democràtic”. “No té cap límit, l’Estat espanyol?”, enviant però un avís “que els quedi molt clar: mai, per molt joc brut que facin, no podran acabar amb un moviment pacífic i democràtic com és l’independentisme”.

A més, com ha explicat Antich, atacant Òmnium Cultural, entitat de la societat civil,  es provoca un efecte multiplicador de les víctimes d’aquest espionatge il·legal: “No és un atac contra una persona, punxar l’entorn d’Òmnium significa, també, tenir accés a converses amb tota mena d’organitzacions: ONGs de Drets Humans, sindicats, associacions de joves…”.

Finalment, Antich ha reclamat una acció «urgent» per acabar amb aquesta pràctica, que les ONGs de defensa dels drets humans considereden «com una de les principals amenaces a la democràcia a nivell global». “Si aquestes pràctiques es permeten a l’Europa democràtica, no hi haurà aturador”, ha assegurat Antich, “drets com la privacitat, la llibertat d’expressió, d’associació i de reunió es poden veure afectats també en moviments socials com la lluita contra el canvi climàtic, moviments antimilitarització o la lluita pels drets LGTBI”.

A la roda de premsa, a part d’entitats i partits sobiranistes també hi ha participat el principal investigador de CitizenLab que ha participat en l’informe, John-Scott Railton. Railton ha destacat que el Laboratiori de seguretat independent d’Amnistia Internacional ha confirmat les troballes del seu informe, i ha confirmat que “nombroses evidències circumstancials apunten a que la responsabilitat és d’una, o més, agències del govern espanyol”, i ha reclamat “una investigació urgent i independent” per esclarir qui va fer-ho, qui ho va autoritzar, sota quina legalitat, i a qui se li van fer arribar els materials. David Kaye, antic relator de l’ONU per la Llibertat d’Expressió, ha denunciat que el cas constitueix una violació dels drets fonamentals dels catalans. 

Els partits i entitats, unitàriament, han anunciat a la roda de premsa les accions legals i polítiques que prendran per donar resposta a aquest escàndol, que inclouen la presentació de querelles a Catalunya i 4 països europeus, la celebració d’un debat d’urgència al Parlament Europeu i l’aportació d’informació perquè Espanya sigui inclosa a la Comissió d’Investigació de Pegasus, que comença aquesta tarda al Parlament Europeu. 

Els casos d’Òmnium Cultural 

En el cas d’Òmnium Cultural, l’espionatge il·legal va tenir lloc contra persones directament vinculades a l’entitat I contra l’entorn més pròxim de l’expresident Jordi Cuixart mentre estava empresonat. És el cas de Marcel Mauri, infectat amb Pegasus quan era vicepresident. Mauri, a més, és la tercera més infectada del Catalan Gate, amb 22 atacs comptabilitzats entre 2018 I 2020. Txell Bonet, periodista I esposa de Cuixart, també va ser infectada amb èxit per Pegasus coincidint amb el final del judici a la Democràcia contra els presos polítics. Òmnium també va patit atacs a través de dos dels seus membres, com Elena Jiménez, portaveu internacional de l’entitat I contacte d’Òmnium amb ONG internacionals de drets humans, i altres membres de la Junta Nacioal. Gràcies a la feina feta pel laboratori canadenc Citizen Lab, s’ha pogut certificar que Pegasus, un programari espia que només pot ser adquirit pels estats, s’ha fet servir novament de forma il·legal per espiar i extreure informació a organitzacions i persones que treballen a favor del dret a l’autodeterminació de Catalunya els darrers 5 anys. Amb 65 casos confirmats, el Catalan Gate és el cas certificat de ciberespionatge il·legal més gran de la història.