Òmnium Alt Camp torna als carrers de Valls per Sant Jordi

Actualitat

 

Després de dos anys havent de rebaixar l’activitat a causa de la pandèmia, Òmnium Alt Camp tornarà a sortir als carrers de Valls per la Diada de Sant Jordi. La seu territorial ha programat diverses activitats que començaran el divendres dia 22 i s’allargaran tot el dissabte de Sant Jordi, dia en què estarà present al carrer amb una parada a la plaça de l’U d’octubre, amb l’objectiu de ser a prop dels socis i simpatitzants.

Les activitats s’iniciaran el matí del divendres 22 d’abril, a la plaça de Sant Jordi, amb la “8a Trobada de Sant Jordi de Lectura en Veu Alta”, a la qual enguany hi participaran set centres educatius de Valls: l’Escola Enxaneta, el Col·legi Claret, l’Escola Eugeni d’Ors, l’Escola Vedruna Lledó, l’Escola Baltasar Segú i l’Escola Candela i l’Institut Narcís Oller. Els alumnes fan un treball previ a l’aula, seleccionant els textos que llegiran, practicant-ne l’entonació, el ritme i les pauses. El dia de la trobada, els llegeixen en veu alta a la plaça davant dels companys d’altres centres.

A la tarda del mateix divendres, les activitats continuaran amb l’“A Tota Veu”, un acte que enguany arriba a la seva setena edició. Es tracta d’una lectura pública de poesia en parelles, on una persona té com a llengua pròpia el català, i l’altra una llengua diferent. Conjuntament, llegeixen en públic poemes en la llengua original i la traducció al català. La lectura anirà acompanyada de diverses cançons interpretades pel Cor Koiré, de Valls. Es durà a terme a la Biblioteca Popular de Valls, al passeig dels Caputxins, a les sis de la tarda, i compta amb la col·laboració de l’Escola d’Adults de Valls i l’Escola Sant Ramon del Pla de Santa Maria.

L’endemà, Diada de Sant Jordi, Òmnium Alt Camp instal·larà novament una parada al carrer, concretament a la plaça de l’U d’octubre, on durant tot el dia es recolliran signatures en suport a la defensa jurídica de l’escola en català.

Durant el matí del dia 23, l’entitat ha organitzat l’activitat “Juguem junts al Paraulògic!” i convida a totes les vallenques i vallencs a passar per la parada d’Òmnium per esbrinar, conjuntament, totes les paraules del dia del Paraulògic, el joc lingüístic més famós del moment. Hi haurà una partida del joc conjunta en una gran pantalla, però cadascú pot portar el seu mòbil per omplir el seu Paraulògic diari. L’activitat començarà a les onze del matí.

A més, també ha preparat un Paraulògic analògic per als més petits. Tots els nens i nenes que el portin a la parada d’Òmnium Alt Camp amb almenys 30 paraules escrites, se’ls donarà un petit obsequi. Us el podeu descarregar en aquest enllaç.

I a la tarda, a partir de les cinc, serà el torn del “Dona’m la teva veu”, una activitat per col·laborar amb els projectes AINA i Mozilla Common Voice. L’objectiu és ajudar a construir el diccionari oral de català, amb l’objectiu d’aconseguir que la tecnologia parli i entengui el català i la ciutadania s’hi pugui relacionar amb aquesta llengua. Només cal llegir cinc frases en veu alta, enregistrant la veu, en una pàgina web.