Xesco, vell amic: taula rodona a l’Espai Betúlia

Actualitat

Tió, tió, caga turrons que siguin bons ……. TOTS A CANTAR.

 Òmnium Cultural al Barcelonès Nord, juntament amb d’altres entitats de la ciutat, organitza demà, dimecres 16 de desembre, a les set de la tarda una taula rodona sobre la figura de Xesco Boix. Amb el títol “Xesco, un vell amic”, hi participaran Jaume Arnella, Joan Soler Amigó, Noé Rivas, Núria Ventura i Teresa Giné. Aquest és un dels actes organitzats en el marc del Memorial Xesco Boix Badalona, en motiu dels 25 anys de la mort del músic i cantant. Es farà a l’Espai Betúlia, al carrer Enric Borràs, 43-47, de Badalona.

 
Una vida lliga a la música
Francesc Boix i Masramon, Xesco Boix (Barcelona, 1946 – Malgrat de Mar, 1984), va ser un músic i cantant català de folk i de cançó infantil. Fill del poeta Josep Maria Boix, en Xesco Boix va ser un gran comunicador, especialment entre els infants.
Influït pels cantants nord-americans, va fundar el Grup de Folk (1966), que adaptà temes dels EUA i en creà de nous. Després va formar el grup Ara va de Bo (1971), que es va centrar en la cançó infantil, tot recuperant temes populars catalans i creant-ne de nous. Tres anys després cantà en solitari, però vinculat als grups El Sac i Els Cinc Dits d’una Mà.
En Xesco juntament amb quatre companys animadors van fundar els cinc dits d’una mà i es definien d’aquesta manera: "Som cinc animadors, com els cinc dits d’una mà, amb ganes de fer feina de la bona. De fet, cadascú canta pel se compte. Tot i amb això l’ofici ens uneix en moltes coses i mirem de fer una pinya ben compacte… Darrere el simple entreteniment, amaguem unes ganes profundes d’educar, de trobar les nostres arrels, de canviar un xic les coses, de fomentar el bon gust, de lluitar contra la insipidesa…"
 
Van enregistrar molts discos i cassets (trenta-cinc en total) i va publicar deu llibres. Va ser amic de Pete Seeger, del qual adaptà moltes peces i un gran admirador de Woody Guthrie. La seva obra és molt valorada pels educadors i els animadors. Va fer més de 6.000 actuacions a reu dels Països Catalans, moltes d’elles a la ciutat de Badalona.
 
El pas del temps i la seva experiència van convertir en Xesco Boix en un dels millors animadors infantils d’Europa, va crear un model d’animador i una filosofia i va esdevenir mestre d’altres animadors que segueixen el camí per ell encetat.