Xavier Antich: “Si algú es pensa que pot posar l’escola al seu servei no coneix la societat catalana”

Actualitat

Òmnium Cultural s’implica en la defensa jurídica de les famílies de l’escola Turó del Drac de Canet de Mar i l’escola catalana

 

Barcelona, 22 de març de 2022 – El president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha anunciat que l’entitat ha presentat un escrit d’oposició a la demanda del cas de l’escola Turó del Drac de Canet de Mar, per preservar el català i deixar sense efecte l’ofensiva dels tribunals al model d’escola catalana. “Si algú es pensa que pot posar l’escola al seu servei no coneix la societat catalana”, ha afirmat Antich. D’aquesta manera, Òmnium Cultural s’implica en la defensa jurídica de les famílies Turó del Drac de Canet de Mar amb l’objectiu de desmontar la doctrina del 25% de castellà a les aules i invalidar així tota la resta de sentències judicials que pretenguin atacar l’escola en el mateix sentit.  El de Canet “és un cas paradigmàtic i de país”, ha dit Antich, que ha fet una crida a la societat catalana a enfortir el front en defensa de l’escola. “El model educatiu no el decideixen els tribunals, som davant d’una intromissió intolerable i injustificada que no respon a motius pedagògics i és impròpia de societats democràtiques”, ha dit. “Volem invalidar cada iniciativa que tingui la temptació de trencar el model d’escola catalana, que és consens de país i exemple de cohesió i d’aprenentatge”, ha conclòs. 

Durant la presentació, Antich ha explicat que l’entitat s’ha posat al servei de les famílies organitzades de Canet, oferint defensa jurídica i assessorament sociolingüístic, per muscular la resposta ciutadana davant de tots els intents de fractura. L’escrit d’oposició desplega arguments sociolingüístics i jurídics amb diverses proves pericials. L’advocat Benet Salellas ha reiterat que el marc jurídic de l’estat només preveu la protecció d’aquest model de llengua vehicular. “No pot ser que els acords internacionals siguin vulnerats per un tribunal, que donen cobertura al model vigent i no al que ara han dictat els jutges”. “Anirem redoblant esforços, arguments i proves perquè més enllà de dimensió ideològica no hi ha cap argument jurídic i sociolingüístic que avali el 25% de castellà”, ha afegit. .

Helena Díaz, mare d’un dels alumnes de la classe de P5 de l’Escola Turó del Drac afectada, ha explicat que “ens sentim sota el ferm compromís de no defallir. Volem persistir per defensar un model que funciona per enfortir els valors cohesionadors i integradors de la nostra societat”.

L’entitat també ha expressat que s’adhereix a la vaga convocada per aquest dimecres en rebuig a la imposició de percentatges de castellà a l’escola.