‘Sintra III’ i el documental ‘Vull ser pastora’, guanyadors del VOC ►2022 d’Òmnium Cultural

Actualitat

Xavier Antich: “El futur de la llengua també es juga a l’audiovisual, en farem cavall de  batalla. El talent i la voluntat hi són, calen més recursos” 

Barcelona, 9 de març 2022.- El curtmetratge de ficció Sintra III, d’Ivan Casajús i Aitor Echevarría, i el documental Vull ser pastora, de Maria Velasco Bech, s’han emportat els principals premis de la 6a edició dels Premis VOC►Versió Original en Català 2022. El certamen, organitzat per Òmnium Cultural, ha lliurat els seus guardons aquest dimecres 9 de març a Barcelona en una jornada que ha comptat amb taules rodones, una classe magistral de la mà de la directora Neus Ballús i el documentalista Víctor Kossakovskyi i la gala d’entrega de premis. El president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich, que ha participat de la cloenda, ha definit el VOC com un “projecte consolidat que ambiciona a créixer” perquè l’audiovisual és un sector clau en la defensa de la llengua catalana: “el futur de la llengua també es juga a l’audiovisual, en farem cavall de batalla”. Antich ha reconegut que l’audiovisual en català passa per un moment greu però ha assegurat que l’obligació d’Òmnium és seguir actuant per revertir la situació i, en aquest sentit, el VOC és una gran eina. A més, el president d’Òmnium ha tornat a denunciar que “amb un estat a la contra que treballa per minoritzar la llengua catalana fins convertir-la en irrellevant, la cultura continua estant relegada als marges de les inversions públiques” i ha demanat més recursos: “el talent i la voluntat hi són, però calen més recursos”

VOC► Versió Original en Català és un projecte impulsat per Òmnium Cultural amb la finalitat d’estimular la producció de continguts audiovisuals de qualitat en llengua catalana, contribuir a la seva difusió i ampliar-ne el públic. Són uns premis que volen reconèixer els millors curtmetratges, websèries, videoblogs i nous formats audiovisuals realitzats originalment en català, i incentivar la creació de nous continguts. Conscient que el futur de la llengua també es juga a l’audiovisual, el VOC vol ser mirall i estímul de l’exigència, ambició i desacomplexament amb què cada dia treballen els creadors i creadores del país.  

Enguany, els 12 curtmetratges finalistes als Premis VOC han destacat per ser obres de gran qualitat tècnica i argumental, amb una gran diversitat i complexitat de temes, com la identitat de gènere, el valor de la diferència, o el suïcidi, entre molts d’altres. 

Sintra III, d’Ivan Casajús i Aitor Echevarría, explica la història de l’Òscar, qui viu traumatitzat pel record de la seva nòvia Helena. Durant un viatge de feina, punxa una roda del cotxe i, al treure la de recanvi, descobreix una caixa plena de cassettes. Són recopilatoris que l’Helena feia amb molta il·lusió per als seus viatges. L’Òscar decideix seguir conduint, escoltant aquelles cançons que el transporten al passat. Produït per Bastian Films, té una durada de 16 minuts. El jurat ha volgut posar en valor la “fantàstica recreació del moment històric” i ha lloat la qualitat interpretativa dels actors, entre d’altres. 

Pel que fa al documental Vull ser pastora, de Maria Velasco Bech, ens apropa la història de la Cati, una pastora de 80 anys que cada dia pastura el ramat en terres empordaneses. Viu i treballa sola, però tot i la duresa del seu ofici afronta el seu dia a dia amb energia i felicitat. Una història senzilla però conmovedora que reflexiona sobre el valor de la vida. El jurat n’ha destacat “la capacitat de mostrar-nos un Empordà diferent” i “a través d’una fantàstica plasticitat. També posa de relleu la senzillesa amb que es transmet el missatge i “la sensibilitat amb la que ens acosta un personatge com la Cati, que ens explica un món que s’acaba”. 

Els premis del públic d’aquesta edició han estat també per Vull ser pastora de Maria Velasco Bech en al categoria de documental, i per Elsa d’Albert Carbó en la categoria de ficció, una nena de 6 anys que, com qualsevol persona de la seva edat, vol viure feliç i lliure. Elsa parla de tolerància, diversitat i de la possibilitat de triar qui volem ser.  

Els dos curtmetratges guanyadors a les categories de Ficció i Documental s’han emportat un premi en metàl·lic de 4.000 euros, mentre que els dos projectes destacats pel públic s’han endut 1.000 euros cadascun. 

Classe magistral de la mà de Neus Ballús i Victor Kossakovsky 

La cloenda del VOC ha canviat de format i ha tingut com a escenari un plató de televisió, un fet que redobla l’aposta d’Òmnium per l’audiovisual en català en un moment greu. Abans de la gala d’entrega de premis, Neus Ballús, Premi Gaudí a la millor direcció, i el documentalista Victor Kossakovsky han protagonitzat una classe magistral sobre com treballar l’audiovisual des de les minories i la singularitat. “Tenim l’art de millorar les coses, de transformar, de donar a les persones bellesa enlloc de guerra”, ha assegurat Kossakovsky. Tots dos han reflexionat sobre la responsabilitat que tenen creadors, directors i documentalistes,  així com i el poder de les seves imatges i les històries que expliquen o que decideixen no explicar. Com ha dit Ballús, “valorem fins a quin punt des del cinema el treball amb l’empatia pot contribuir a frenar els conflictes bèl·lics”. 

El Jurat dels Premis VOC 2022

El Jurat de la mostra ha estat format per l’actriu Anna Bertran; Tono Folguera, productor de cinema, i Nathalie Modigliani, cofundadora i codirectora de MODIband Projectes culturals. 

El VOC 2022 duplica el nombre d’espectadors.

La Mostra 2022 ha comptat amb un total de 6.500 espectadors gràcies a les més de 100 sessions projectades una setantena de sales d’arreu dels Països Catalans i a través de  través de la plataforma de distribució de cinema en línia Filmin. 

VOC► Versió Original en Català és un projecte impulsat per Òmnium Cultural amb la finalitat d’estimular la producció de continguts audiovisuals de qualitat en llengua catalana, contribuir a la seva difusió i ampliar-ne el públic. Són uns premis que volen reconèixer els millors curtmetratges, websèries, videoblogs i nous formats audiovisuals realitzats originalment en català, i incentivar la creació de nous continguts.