Òmnium presenta La Festa de les Lletres Catalanes 2009 -59a Nit de Santa Llúcia

Actualitat

Homenatge a Joan Vinyoli en el 25è. aniversari de la seva mort

Òmnium Cultural ha presentat avui, en roda de premsa, els detalls de La Festa de les Lletres Catalanes – 59a Nit de Santa Llúcia. Tots els actes seran enguany a Terrassa, ciutat que acull la nit per tercera vegada, la última ara fa 20 anys (1989). L’emblemàtica vetllada literària comptarà amb l’espectacle ideat i dirigit pel director de la Fura dels Baus, Carles Padrissa, i el sopar anirà a càrrec de cuiners terrassencs coordinats pel també terrassenc Lluís Rístol.

A l’acte de presentació, presidit per Jordi Porta, president d’Òmnium, i Pere Navarro, Alcalde de Terrassa, també hi ha assistit Albert Pèlach, d’Enciclopèdia Catalana, institucions que dota algunes de les principals obres i Josep Lluch, editor de Proa (Grup 62), editorial que publica finalment part de les obres guardonades.

“Òmnium vol aprofitar La Festa de les Lletres Catalanes per projectar i mostrar el potencial creatiu de la cultura catalana”, apuntava Jordi Porta, com a motor fonamental d’aquesta Festa 2009. La proposta artística tindrà el segell de La Fura dels Baus, de la mà del seu director Carles Padrissa, que de forma plàstica i amena ha explicat el valor de l’art, el teatre i la cultura i la voluntat de plasmar-los en la Nit. L’alcalde de Terrassa, Pere Navarro també remarcava el valor de la cultura “la cultura forma part de la columna vertebral d’una ciutat i d’un país” per això la ciutat ha fet aquesta aposta.

Per a la realització de l’espectacle s’ha comptat amb la implicació d’entitats i artistes de la mateixa ciutat, per això es compta amb la participació de la colla castellera Minyons de Terrassa, de la coral Nova Egara i del músic electrònic Àlex Martín i la col•laboració de l’Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya, l’ESCAC. Un espectacle únic creat expressament per a l’ocasió i que posa de manifest el relleu universal de la cultura catalana.

La primera mitja hora de l’espectacle serà retransmesa per Tv3, on es podran veure, a més del lliurament del premi Sant Jordi, Mercè Rodoreda i Carles Riba, algunes d’aquests aportacions plàstiques de la Fura.

Com a novetat d’engany, els premis Josep M. Folch i Torres de novel•la per a nois i noies i Joaquim Ruyra de narrativa juvenil, tornen a lliurar-se en el marc de la Nit de Santa Llúcia, i no en els dies previs tal com s’havia fet en el darrers anys. Amb aquesta incorporació els premis augmenten la seva presència en el marc de la vetllada.